Περού: Προτροπή Μπολουάρτε για προκήρυξη εκλογών από το Κογκρέσο

Περού: Εν μέσω κύματος διαδηλώσεων η πρόεδρος της χώρας προχώρησε σε προτροπή προς το Κογκρέσο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών 

Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία έχει δηλώσει ότι ηγείται μιας μεταβατικής κυβέρνησης, προέτρεψε το Κογκρέσο της χώρας να εγκρίνει μια πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο.
Η Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρος του Περού, διαδέχτηκε τον περασμένο μήνα τον Πέδρο Καστίγιο μετά την καθαίρεση και τη σύλληψή του.

Έκτοτε έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Άλλοι πέντε έχουν πεθάνει από έμμεσες συνέπειες των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τις αρχές.
Η Μπολουάρτε σήμερα απάντησε επίσης στους διαδηλωτές που της ζητούν να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «αυτό δεν λύνει το πρόβλημα» και ότι έπραξε το καθήκον της στέλνοντας το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το Reuters, την Παρασκευή, το Κογκρέσο απέρριψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023, αντί για τον Απρίλιο του 2026, εν μέσω της πολιτικής κρίσης και των ταραχών. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από το νομοθετικό σώμα να επανεξετάσει την πρόταση.

«Απαιτώ να επανεξεταστεί η ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», τόνισε η Μπολουάρτε, επικρίνοντας τα μέλη του Κογκρέσου που απείχαν από την προηγούμενη ψηφοφορία.
Οι διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου Καστίγιο, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για στάση και συνωμοσία, έχουν ακρωτηριάσει το σύστημα μεταφορών του Περού, κλείνοντας αεροδρόμια και αποκλείοντας αυτοκινητόδρομους.
Την Τετάρτη, η κυβέρνηση Μπολουάρτε κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις επεισοδιακές διαδηλώσεις υποστηρικτών του Καστίγιο, παραχωρώντας στην αστυνομία ειδικές εξουσίες και περιορίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, μεταδίδει το Αθηναϊκο/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Θέλουμε το άμεσο κλείσιμο του Κογκρέσου· θέλουμε την παραίτηση της Ντίνα Μπολουάρτε», δήλωσε στο Reuters ο Ρενέ Μεντόζα, ένας διαδηλωτής στα σύνορα με τη Βολιβία. «Σήμερα ο περουβιανός λαός θρηνεί… Ολόκληρο το Περού αγωνίζεται».


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss