ΠΟΥ: Δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων για τη χολέρα

Σε στρατηγική μίας μόνο δόσης αντί για τις δύο που συστήνονταν μέχρι σήμερα, προχωρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λόγω έλλειψης εμβολίων.  

Η ζήτηση για τα εμβόλια έναντι της χολέρας έχει αυξηθεί, καθώς καταγράφονται πλέον πολλές εστίες της ασθένειας σε όλον τον κόσμο. «Αυτή η αλλαγή στρατηγικής θα επιτρέψει να χορηγούμε δόσεις σε περισσότερες χώρες, τη στιγμή που παρατηρείται άνευ προηγουμένου αύξηση των εστιών στον κόσμο» ανέφερε ο ΠΟΥ, που συμμετέχει στην Ομάδα Διεθνούς Συντονισμού (ICG), η οποία είναι αρμόδια για την κατεπείγουσα αποστολή εμβολίων.
Μέσα στο τρέχον έτος, 29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα χολέρας, μεταξύ αυτών η Αϊτή, το Μαλάουι και η Συρία, που αντιμετωπίζουν σοβαρές επιδημίες. Η κατάσταση αυτή είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι την τελευταία πενταετία λιγότερες από 20 χώρες ανέφεραν σημαντικές επιδημίες στο έδαφός τους.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 169 κρούσματα χολέρας και πέντε άνθρωποι πέθαναν. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι Σύροι πρόσφυγες. «Αρχίσαμε ωστόσο να παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων και μεταξύ των Λιβανέζων» είπε. «Το μολυσμένο νερό, που χρησιμοποιείται για άρδευση, είναι μια από τις κυριότερες αιτίες» της εξάπλωσης της χολέρας, μαζί με την κατανάλωση μολυσμένων φρούτων και λαχανικών, εξήγησε ο υπουργός. Η χολέρα επανεμφανίστηκε στη γειτονική Συρία στα τέλη Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά από το 2009.
Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι οι επιδημίες χολέρας αυξάνονται και γίνονται σοβαρότερες λόγω των πλημμυρών, της ξηρασίας, των συγκρούσεων, των μετακινήσεων του πληθυσμού και άλλων παραγόντων που περιορίζουν την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Η χολέρα προκαλείται κατά κύριο λόγο από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό και τα κυριότερα συμπτώματά της είναι η διάρροια και ο εμετός. Η απολύμανση και η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι βασικές προϋποθέσεις για να ελεγχθεί η ασθένεια και να προληφθεί η μετάδοσή της.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι «η στρατηγική της μιας δόσης έχει αποδειχθεί α …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss