Πύργος της Δουκίσσης Πλακεντίας: Ο μύθος και η αλήθεια

Χιλιάδες αναγνώστες από εσάς, κάθε μέρα χρησιμοποιείτε την μπλε γραμμή του μετρό, με αφετηρία ή τέρμα τον σταθμό “Δουκίσσης Πλακεντίας”.

Έχετε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί ποια ήταν στην πραγματικότητα η περίφημη “Δούκισσα της Πλακεντίας” ή έχετε απλά ακούσει τον μύθο που την ήθελε ερωμένη του Λήσταρχου Νταβέλη ή απλά μπαινοβγαίνετε στις θύρες του μετρό με μια αδιαφορία για την προέλευση της ονομασίας του σταθμού;

Στρέφοντας, λοιπόν,  κάθε μερα το βλέμμα μου στον Πύργο της, αφού μένω λίγο πιο κάτω, αποφάσισα ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να σας παρουσιάσω την πραγματική της ιστορία, όπως μου την αφηγήθηκε , ο Αντιδήμαρχος Πεντέλης και Υπεύθυνος του Πύργου, Λευτέρης Κοντουλάκος. Γιατί ο μύθος είναι πολύ ωραίος, αλλά η αλήθεια είναι απλά ακαταμάχητη!

Ελάτε μαζί μου και ας περπατήσουμε στα ίχνη της εκκεντρικής Δούκισσας, που αγάπησε την Ελλάδα και επένδυσε σ’ αυτήν!  Ελάτε μαζί μου και αφήστε την ενέργεια του Πύργου να σας “τυλίξει”…

Στην ιστορία πέρασε ως “Δούκισσα της Πλακεντίας” αλλά το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφί ντε Μπουρμπουά Λεμπρέν. Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από πατέρα Γάλλο και μητέρα Αμερικανίδα.

Ήταν παντρεμένη με τον υπασπιστή του Ναπολέοντα, Κάρολο Λεμπρέν, ο οποίος ήταν ο “Δούκας της Πλακεντίας“, μιας περιοχής στην Ιταλία, την οποία είχε κατακτήσει ο πανέξυπνος στρατηγός.

Ως κυρία της καλής κοινωνίας, η Δούκισσα της Πλακεντίας, ερχόταν σε επαφή με υψηλά πρόσωπα και εξέχοντες προσωπικότητες της εποχής. Ένα από αυτά τα πρόσωπα ήταν και ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η γνωριμία τους έγινε στην πόλη του Φωτός, στο Παρίσι. Μια γνωριμία που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Ήταν το 1826.

Ύστερα από πρόσκληση του Ιωάννη Καποδίστρια, η Δούκισσα μαζί με την μοναχοκόρη της, Ελίζα – Καρολίνα, μετακομίζουν στην πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το πανέμορφο Ναύπλιο. Σκοπός της ήταν να βοηθήσει τον αγώνα των Ελλήνων και να τους προσφέρει οικονομική στήριξη. Άλλωστε ήταν γνωστή για τα φιλελληνικά της αισθήματα.

Στο σημείο αυτό υπάρχει μια φήμη, που έχει περισσότερο την χροιά του κουτσομπολιού, ενώ σε καμία περίπτωση δεν απόδεικνύεται ιστορικά. Λέγεται, λοιπόν, ότι η Δούκισσα ερωτεύτηκε τον Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ στη συνέχεια υπερασπίστηκε τους δολοφόνους του, γεγονός που οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα, ότι η Δούκισσα ήταν αναμεμειγμένη στη δολοφονία του Κυβερνήτη.

Ο θάνατός του, όμως, της στοίχισε. Εγκατέλειψε το Ναύπλιο και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα σε ένα κτίριο στην οδό Πειραιώς, μαζί με την κόρη της, η οποία της είχε μεγάλη αδυναμία, τόση που σε ανύποπτο χρόνο της είχε δηλώσει ότι αν η ίδια ( η κόρη) αρρωστήσει και πεθάνει, θα ήθελε να της έχει πάντα δίπλα της. Αποδείχτηκε πως η δήλωσή της ήταν προφητική.

Έχοντας απεριόριστο χρόνο και πολλά χρήματα, η Δούκισσα και η Ελίζα – Καρολίνα, αρχίζουν τα ταξίδια. Το 1837 βρίσκονται στην Βυρηττό, μια πόλη που θα σημαδέψει την Δούκισσα για πάντα. Το μοναχοπαίδι της αρρώστησε και πέθανε από φυματίωση. Η Δούκισσα είναι συντετριμμένη αλλά θυμάται τα λόγια που της είχε πει η κόρη της. Τηρώντας της υπόσχεσή της, την βαλσάμωσε και επέστρεψε στο σπίτι της, στην Πειραιώς.

Ο θάνατος της κόρης της όμως την επηρέασε βαθύτατα και την άλλαξε σαν άνθρωπο. Η κοινωνική Δούκισσα μεταλλάχθηκε σε μια δύστροπή και εκκεντρική γυναίκα. Η κατάστασή της χειροτέρεψε, όταν το σπίτι της στην Πειραιώς τυλίχθηκε στις φλόγες. Μαζί του έχασε για πάντα και το σώμα της κόρης της.

Η Αθήνα δεν την χωρούσε πια. Και τότε ήταν που έστρεψε το βλέμμα της, στα βόρεια του Νομού Αττικής, στην Πεντέλη. Με την οικονομική δύναμη που διέθετε, μπορούσε να κάνει τα πάντα: Αγόρασε γη, ξεπέρασε τα γραφειοκρατικά – από πάντα υπήρχαν αυτά, όπως βλέπετε – προβλήματα, προσέλαβε τον μεγάλο αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και το 1841 έβαλε το πρώτο άσπρο μάρμαρο στο Μέγαρο ή όπως οι περισσότεροι το γνωρίζουν στον ξακουστό Πύργο της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Αυτός ήταν ο πρώτος από τους τρεις Πύργους που έχτισε στην Πεντέλη. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, ότι και οι τρεις πύργοι, δεν είχαν εσωτερικά χωρίσματα και δεν είχαν… ταβάνια! Ναι, καλά διαβάσατε! Και αυτό, έχει την εξήγησή του. Κάποιο μέντιουμ της εποχής, την είχε διαβεβαιώσει ότι με το που θα βάλει πλάκα πάνω από το κεφάλι της, θα είναι σαν να κλείνει τη ζωή της μέσα, δηλαδή θα πεθάνει.

Έτσι, η εκκεντρική Δούκισσα, προς αποφυγή του μοιραίου, αποφάσισε να μην βάλει ταβάνια στους Πύργους της. Φυσικά, προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως τι έκανε όταν έβρεχε, αλλά μάλλον δεν θα πάρουμε ποτέ απάντηση!

Το μοιραίο, όμως, ήρθε και η Δούκισσα “έφυγε” μόνη και απομονωμένη τον Μάιο του 1854. Μοναδική της συντροφιά οι γάτες της και ο αρχιτέκτονας των πύργων της.

Η  Σοφί ντε Μπουρμπουά Λεμπρέν επέλεξε τη μοναξιά, ενώ ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους κατοίκους της Πεντέλης και του Χαλανδρίου, οι οποίοι μάλιστα για να της δείξουν της αγάπη και την εκτίμησή τους, για όσα τους είχε προσφέρει, είχαν προσπαθήσει να την σώσουν ότι την είχε απαγάγει ένας λήσταρχος, και όχι δεν ήταν ο φημισμένος Λήσταρχος Νταβέλης, με τον οποίο την χώριζαν πολλές δεκαετίες. Ουδέποτε υπήρξε σχέση μεταξύ τους. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που αποδεικνύεται και ιστορικά.

Από τον θάνατό της και μετά ο Πύργος άλλαξε πολλά χέρια. Την δεκαετία του 1960 έγινε η θερινή κατοικία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της Πεντέλης, που υποστηρίζουν ότι στον συγκεκριμένο Πύργο, έζησε τον έρωτά του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του δημοσίου και αφέθηκε στην τύχη του. Μάλιστα, πρόσφατα, κάποιοι ήθελαν να τον μετατρέψουν σε εστιατόριο πολυτελείας, ενώ η δημοτική αρχή με πρωτοστάτη τον Αντιδήμαρχο της περιοχής, Ελευθέριο Κοντουλάκο, που είναι υπεύθυνος για τον Πύργο, πολέμησαν για να το κρατήσουν όπως είναι.

Σήμερα ο Πύργος έχει ανοιχτές τις πύλες του για τους πολίτες. Λειτουργεί σαν πνευματικό κέντρο με πολλές δραστηριότητες ενώ διαθέτει και πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη.

Το καλοκαίρι γίνονται πολλές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες ενώ κατά καιρούς, η Δημοτική Αρχή διοργανώνει πολλά events, αφήνοντας τους Δημότες και όχι μόνο να γνωρίσουν από κοντά το αρχιτεκτονικό διαμάντι, το οποίο με τις φιλότιμες προσπάθειες των φίλων του Πύργου, καταφέρνει να στέκει αγέρωχο στο χρόνο.

Ένας Πύργος, μια μεγάλη ιστορία!

Τώρα, όποτε κατεβαίνετε στον τερματικό σταθμό της μπλε γραμμής του μετρό, που έχει το όνομά της, ξέρετε ή έστω έχετε μια ιδέα – γιατί μια ζωή δεν χωράει σε λίγες γραμμές – ποια ήταν η Δούκισσας της Πλακεντίας.

Εσείς απλά στρέψτε το βλέμμα σας στην Πεντέλη και φανταστείτε την να χορεύει βαλς…

  • Ευχαριστώ τον Αντιδήμαρχο Λευτέρη Κοντουλάκο για τις υπέροχες φωτογραφίες.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss