Στις αίθουσες επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ανοίγουν τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών για τις εξετάσεις και τις Πανελλήνιες.

Από την επόμενη Δευτέρα, 17 Μαΐου, ξαναρχίζουν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, το σύστημα δηλώσεων των αποτελεσμάτων του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) εμφάνισε προβλήματα, με γονείς και εκπαιδευτικούς να αδυνατούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα που υποχρεούνται να επιδείξουν κατά την προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες.

Με κυνικό τρόπο «ας πάνε να το πάρουν 8 η ώρα το πρωί που θα ξανανοίξει το σύστημα και ας πάνε το παιδί 9 η ώρα στο σχολείο» δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, χωρίς να λαμβάνει σε καμία περίπτωση υπόψιν γονείς που πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους.

Πληροφορίες του alfavita αναφέρουν ότι προβλήματα με την πλατφόρμα για τα self test αντιμετωπίζουν και οι καθηγητές στα φροντιστήρια, καθώς καταγγέλλουν ότι πήγαν στα φαρμακεία να παραλάβουν τα self test και τους ενημέρωσαν ότι η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα και ότι δεν το δικαιούνται δωρεάν.

Μάλιστα, καμία ρύθμιση δεν υπάρχει για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με ιδιωτική παράλληλη στήριξη στα σχολεία και οι οποίοι για να προσέλθουν στις τάξεις θα πρέπει να έχουν αρνητικό self test. Έτσι, το κόστος των test βαραίνει τους ίδιους.

Μέχρι και τις 19:00 της Κυριακής 9 Μαΐου στην ειδική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είχαν ανακοινωθεί 255.528 αποτελέσματα για την ανίχνευση κορονοϊού, εκ των οποίων 858 ήταν θετικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΚΑΪ. Η θετικότητα, δηλαδή, μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 2,97%.

Πρόκειται για ένα δείγμα μαθητών καθώς τα άτομα που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία υπολογίζονται στα 1,7 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δε θα διεξαχθούν ούτε φέτος. Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Το χρονοδιάγραμμα:

  • Aπό σήμερα μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση δύο self-tests μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Oι δικαιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν τα τεστ από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου.

Αλλαγές στα self test Ιδιωτικού Τομέα

Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (για του Δημόσιο) αφορούν στις εβδομάδες 10 – 16 Μαΐου και 17 – 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό, αφορά σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.
Δύο πλέον τα υποχρεωτικά self test στον ιδιωτικό τομέα

Από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η προμήθεια των self test θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Tα self-test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.