Ένα ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τις υποθέσεις δύο νεκρών στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Δεύτερος αιφνίδιος θάνατος πρόσφυγα στη Χίο σε μία εβδομάδα – Στον δρόμο γέννησε μία γυναίκα

Στην επίμαχη ανακοίνωση το υπουργείο βάζει στο κάδρο ότι υπάρχει προσπάθεια για «δημιουργία εντυπώσεων» σχετικά με το θάνατο Σομαλού στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, ενώ δεν παραλείπει να ενημερώσει ότι ο 28χρονος Σομαλός «πέθανε από εισρόφηση (έπειτα από μέθη)».

Αναλυτικά, το υπουργείο σπεύδει να αναφέρει ότι «ο 28χρονος Σομαλός πέθανε από εισρόφηση (έπειτα από μέθη) και όχι από δάγκωμα ποντικών όπως γράφεται και λέγεται τις τελευταίες ημέρες σε μία εμφανή και καταδικαστέα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εκμετάλλευσης του θανάτου του».

Είναι ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός ότι το υπουργείο «ξεκαθαρίζει» τη θέση με την επισήμανση ότι «πέθανε από εισρόφηση από μέθη», συνεχίζοντας τις διαρροές που βγήκαν την ημέρα του θανάτου του ότι πρόκειται για «άτομο εθισμένο στο αλκοόλ».

Μάλιστα, μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι το ίδιο το υπουργείο σε προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση του είχε παραδεχτεί εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχουν ποντίκια στο ΚΥΤ, ωστόσο κάποιου είδους αναφορά στις πρόσφατες ανακοινώσεις δεν υπάρχει σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά μόνο ότι «από παθολογικά αίτια, οι δύο πρόσφατοι θάνατοι στο ΚΥΤ».

Στην τότε ανακοίνωση του ανέφερε:

«Νεκρός βρέθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου 2021 στις 12:00 Σομαλός μετανάστης ετών 28 στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Τον άτυχο άνδρα βρήκαν συμπατριώτες του, οι οποίοι και ενημέρωσαν την Ελληνική Αστυνομία. Ο στρατιωτικός γιατρός που τον εξέτασε διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός τουλάχιστον για 10 – 12 ώρες, ενώ παρατήρησε ότι είχε δύο πληγές, στο αυτί και στο αριστερό χέρι, πιθανότατα από δάγκωμα ποντικού. Έχει ήδη αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας καθώς δεν παρατηρήθηκαν πουθενά μώλωπες, κακώσεις, ή πληγές από αιχμηρό αντικείμενο. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πέθανε από εισρόφηση και τα ακριβή αίτια θανάτου θα γίνουν γνωστά μετά από τη νεκροψία που θα διενεργηθεί».

Όσον αφορά τον δεύτερο θάνατο, το υπουργείο σημειώνει «ο 51χρονος Ιρακινός πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ ήταν γνωστό στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο».

Ο 51χρονος βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ο «Πολίτης Χίου» αναφέρει ωστόσο ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος άνδρας διέμενε μόνος του και αντιμετώπιζε προβλήματα με στεφανιαία νόσο ενώ βρισκόταν στο νησί για σχεδόν δύο χρόνια.