Γιώργος Δεληγιάννης: Δημιουργεί «Μπιριμπόλεξο» για τυφλούς

Ο 42χρονος Γιώργος Δεληγιάννης αλλάζει τους κανονισμούς των επιτραπέζιων παιχνιδιών και δημιουργεί «Μπιριμπόλεξο» για τυφλούς.

Ο Γιώργος Δεληγιάννης παίρνει γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια και αλλάζει τους κανονισμούς τους συνδυάζοντας δύο απ’ αυτά ή και περισσότερα ώστε να φτιάξει ένα καινούργιο. Σχεδιάζει από το μηδέν παιχνίδια, με βάση αυτό που αρέσει στον ίδιο, την οικογένεια και τους φίλους του, ενώ προσπαθεί να μην αποκλείεται καμία κοινωνική ομάδα ατόμων από τη χαρά που προσφέρει μία παρτίδα.

Ο 42χρονος Γιώργος, από τα μαθητικά του χρόνια ακόμη, μόλις βαριόταν ένα παιχνίδι, άρχιζε να το παίζει με διαφορετικούς τρόπους, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και πάλι το ενδιαφέρον του. Σταδιακά, άρχισε να δημιουργεί επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία «τυπώνει» στον δικό του τρισδιάστατο εκτυπωτή για προσωπική χρήση. Σήμερα όμως, πήγε ένα βήμα μπροστά, προκειμένου τα παιχνίδια του να κυκλοφορήσουν, όχι με σκοπό το κέρδος, αλλά με οδηγό την ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.Όταν πριν από δυόμισι χρόνια εγκατέλειψε την Κέρκυρα για να εγκατασταθεί στην πατρίδα της συζύγου του, τη Θεσσαλονίκη, λόγω της γειτνίασης με τη Σχολή Τυφλών, άρχισε να παρατηρεί αυτήν την ομάδα ατόμων.

«Τόσο στη δική μου πολυκατοικία, όσο και στη γειτονιά γενικότερα, βλέπω άτομα με προβλήματα όρασης, βιώνω τις δυσκολίες τους και μαθαίνω διάφορες καθημερινές τους ιστορίες. Αμέσως σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν τα παιχνίδια που σχεδιάζω να απευθύνονται και σ’ αυτούς, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν παιχνίδια για τυφλούς, πλην κάποιων αγγλικών εκδόσεων», λέει ο Γιώργος.

Δύο αγαπημένα παιχνίδια για μεγάλους, ένα με λέξεις κι ένα με αριθμούς, «ανακατεύτηκαν» μέσα στο δημιουργικό μυαλό του Γιώργου Δεληγιάννη και προέκυψε το «Μπιριμπόλεξο». Οι παίκτες κάθονται γύρω από το τραπέζι, παίρνει ο καθένας από έντεκα κάρτες, ενώ ετοιμάζονται και τα μπιριμπάκια. Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο παιχνίδι από τη δημοφιλή μπιρίμπα, είναι ότι αντί για τραπουλόχαρτα, στις κάρτες αναγράφονται γράμματα.

«Με τις κάρτες που έχεις στα χέρια σου, προσπαθείς να δημιουργήσεις λέξεις, όπως στο Σκραμπλ, αλλά έχοντας ως οδηγό τους κανόνες της μπιρίμπας. Στόχος είναι να αποκτήσεις περισσότερους πόντους και για τον σκοπό αυτό υπάρχουν κάποια μπόνους, όπως για παράδειγμα οι μεγάλες λέξεις», εξηγεί ο δημιουργός του Μπιριμπόλεξου.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι αν και σχεδιάστηκε όσο ακόμη ζούσε στην Κέρκυρα, μετά την ιδέα του να μπορούν να το απολαμβάνουν και οι συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης, πέρασε το κατώφλι της Σχολής Τυφλών για να το παρουσιάσει.

Οι οδηγίες χρήσης δεν είναι σε έντυπο, δεδομένου ότι η γραφή Μπράιγ αποτυπώνεται μόνο σε μία πλευρά του χαρτιού και σ’ αυτήν την περίπτωση θα απαιτούνταν πολλές σελίδες. Στη συσκευασία υπάρχει ένα QR code που αν το σκανάρει κάποιος μπορεί να ακούσει τις οδηγίες. Μία άλλη εμπειρία που μεταφέρθηκε στον κ. Δεληγιάννη, είναι ότι αντίστοιχες κάρτες με ανάγλυφη αποτύπωση, με την πολλή χρήση αλλοιώθηκαν και το προϊόν αχρηστεύτηκε.

«Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησα μία άλλη τεχνική, τη “Spot UV όγκου” ώστε η κάρτα να μένει αναλλοίωτη για πάντα», επισημαίνει.

Ας ελπίσουμε στο μέλλον να βγουν κι άλλα παρόμοια παιχνίδια.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss