Η πληροφορία ήρθε στη δημοσιότητα το πρωί της Δευτέρας ο ιστότοπος στρατιωτικού περιεχομένου, militaire.gr, που έγραψε πως ο διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού, Υποστράτηγος Γ. Κουμεντάκος υπέβαλε την παραίτησή του. Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, ο Υποστράτηγος νωρίτερα μετατέθηκε σε «θέση σαφώς υποδεέστερη», δίχως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως το δημοσίευμα παραθέτει σειρά ερωτημάτων, που έχουν ως εξής

  • Γιατί ήθελαν να τον μεταθέσουν;
  • Μήπως για τις διαθεσιμότητες των Chinook; Μήπως να ενημερώσει κάποιος τους Αρχηγούς ή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, πόσα ελικόπτερα Chinook πετάνε;
  • Μήπως να μας πουν αν η Αεροπορία Στρατού έχει ζητήσει εγγράφως όσα απαιτούνταν για συντηρήσεις των ελικοπτέρων;
  • Μήπως να μας πουν αν όσα ζητήθηκαν ικανοποιήθηκαν ή όχι;

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε υπάρξει η παραμικρή επίσημη διάψευση από την κυβέρνηση, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εκδίδει και ανακοίνωση, με την οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως «όπως φαίνεται το επιτελικό κράτος δεν κατάφερε να πείσει τους πυρόπληκτους πολίτες ότι δεν μπορούν να διακρίνουν αεροπλάνα και ελικόπτερα για “λόγους αεροναυπηγικής” και έχει αρχίσει να αναζητά πλέον αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσει την πρωτοφανή καταστροφή».

Τελικά, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ήρθε μία διπλή «διάψευση», με μία ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την οποία μεταξύ άλλων ζήτησε από όλους «να είναι προσεκτικοί» φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο ανώτατος αξιωματικής παραμένει στη θέση του και πως τα δημοσιεύματα «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Σημειώνεται πως το militaire.gr που δημοσίευσε αρχικά την πληροφορία, έγραψε μετά τις ανακοινώσεις πως «Περισσότερο παρασκήνιο αύριο, που θα εξηγεί και το γιατί δεν θέλουν με τίποτα να πάρει διαστάσεις το θέμα».

Η ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων.

Καλούμε λοιπόν όλους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να είναι προσεκτικοί και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν».

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Σας γνωρίζουμε ότι τα όσα αναφέρονται σε ομάδα δημοσιευμάτων περί παραίτησης του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, όπως έκανε ως τώρα».