Εθνικός Κήπος: Έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Δύο αιώνες μετά από την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους από τον τουρκικό ζυγό το εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας, ο Εθνικός Κήπος, φιλοξενεί επί της Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας μια εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στην επανάσταση του 1821.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πίνακες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.

Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και μάς φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για το πορτραίτο και ο Benjamin Mary καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.

«Μία έκθεση καταγραφής των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία σε έναν χώρο που φιλοξένησε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της χώρας. Σύντομα, ο Εθνικός Κήπος ανοίγει ένα νέο κύκλο διαδρομής με τις παρεμβάσεις που γίνονται και χαιρόμαστε που στην αφετηρία της αλλαγής του, υποδέχεται αυτήν την σπουδαία έκθεση που συνδέει τον τόπο και όλους εμάς με το παρελθόν και το μέλλον μας. Γι αυτό, ευχαριστώ το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, την Άρτεμη Σκούταρη και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο», αναφέρει ο Κώστας Μπακογιάννης. Η Άρτεμις Σκούταρη τονίζει: «Ως πρόεδρος του κυπρολογικού Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, με χαρά σας παρουσιάζω την έκθεση που υλοποιήσαμε κατόπιν επιθυμίας της ιδρύτριας Σύλβιας Ιωάννου, θέλοντας να συμβάλλουμε με τρόπο ουσιαστικό στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το λεύκωμα του Benjamin Mary είναι ένα μοναδικό τεκμήριο του Ιδρύματος και το περιεχόμενό του αξιοποιήθηκε στην έκθεση, ως προσφορά τιμής και αναγνώρισης προς το μητροπολιτικό κέντρο του Ελληνισμού». 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Για δεύτερη χρονιά οι Εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν σε παιδιά, εφήβους και νέους μια δημιουργική διέξοδο, προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό συγγραφής «Γίνε σήμερα ο συγγραφέας του αύριο».

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss