1Ερωτήματα θέτουν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών και των πληγέντων.

Σχετικά με τον ταξίαρχο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βάλλει κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας να διερευνήσει αν ο αξιωματικός εκτελούσε εντολές πολιτικών του προϊσταμένων.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για τη διαθεσιμότητα του Ταξίαρχου της ΕΛ.ΑΣ.
Μάταια ο κ. Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την διαθεσιμότητα του Ταξίαρχου της ΕΛ.ΑΣ. που ζητούσε “πολιτικό μέσο” για να δράσει η πυροσβεστική στην Αρκαδία.

Αναμένουμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνήσει αν ο ανώτερος Αξιωματικός εκτελούσε εντολές πολιτικών του προϊσταμένων και αν αυτή ήταν η τακτική του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη την εβδομάδα του πύρινου εφιάλτη.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Εύβοιας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δασολόγο, Βαγγέλης Αποστόλου, κάνει λόγο για εγκατάλειψη της νήσου και καταστροφή:

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ευβοίας και Πρώην Υπουργού, από τα χωριά της Β. Εύβοιας που για 7η συνεχή ημέρα καίγονται:

Είμαι στη Βόρεια Εύβοια. Το μοναδικό πρόταγμα πλέον είναι να τελειώνει αυτός ο εφιάλτης. Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλειφθεί, οι κόποι της ζωής τους καταστράφηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πολύτιμου δάσους έχουν κατακαεί.

Ενώ κάτοικοι, τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντές και πυροσβέστες δίνουν μάχη στα μέτωπα της φωτιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δηλώνει προκλητικά οτι δεν παρακολουθούσε και πολύ γιατί ασχολείται αποκλειστικά με τη φωτιά στην Πάρνηθα.

Αυτός είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός εδώ και εφτά μέρες: εγκατάλειψη.

Οι τηλεοπτικές δηλώσεις του αρχηγού της πυροσβεστικής, χθες βράδυ, το αποδεικνύουν περίτρανα.

«Το κυβερνητικό σχέδιο δοκιμάστηκε και απέτυχε» καταγγέλλει η Φώφη Γεννηματά και ζητά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας. «Επιτέλους, αποτελεσματικές δράσεις από την κυβέρνηση», καταλήγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

Πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι δίνουν για μια ακόμη μέρα την μάχη για να δοθεί τέλος στον εφιάλτη της φωτιάς στην Εύβοια και άλλες περιοχές. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση να διατεθούν επιτέλους όλα τα μέσα για να σταματήσει η καταστροφή.

Θα χρειασθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ώστε η ελπίδα να ξαναγυρίσει στα καμένα. Και η αναμόρφωση εκ βάθρων του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης και της αποκέντρωσης καθώς το κυβερνητικό σχέδιο δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Πρώτα από όλα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση στήριξη των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Η απογοήτευση τους πνιγεί.

Η ταλαιπωρία τους δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Να ενισχυθούν οικονομικά και να στεγαστούν σε αξιοπρεπή καταλύματα (σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια) μέχρι να μπορέσουν με τη συνδρομή της πολιτείας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επιτέλους αποτελεσματικές δράσεις από την Κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ κατηγορεί πως είναι γνωστοί οι υπεύθυνοι και η αιτία και πως είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, παραθέτοντας στοιχεία που συγκρίνουν τις δαπάνες που έγιναν από το 2016 και έπειτα για το ΝΑΤΟ και για έργα αντιπυρικής θωράκισης.

Επιπλέον ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το κράτος και την κυβέρνηση» καθώς το νησί καίγεται επτά μέρες «χωρίς την απαιτούμενη κρατική και κυβερνητική βοήθεια, χωρίς σχέδιο και συντονισμό κατάσβεσης της φωτιάς». Παράλληλα, τόνισε πως  η φωτιά πήρε τις τεράστιες αυτές διαστάσεις γιατί «η κυβέρνηση, την ώρα που έπρεπε, δεν χρησιμοποίησε έγκαιρα και σε επαρκή αριθμό εναέρια, αλλά και επίγεια μέσα» και τόνισε χαρακτηριστικά πως «Υπάρχει υπεύθυνος, υπάρχουν αιτίες, υπάρχει εμπρηστής. Εμπρηστής είναι αυτή η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων».