Ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό: Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή

Τo ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό ξεκίνησε τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, μια πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της ΕΕ (συν της Ισλανδίας) για να είναι τεχνικά λειτουργικό έως την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτές οι δοκιμές (δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών) θα πραγματοποιηθούν για δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε.

«Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος. Στις χώρες που συμμετέχουν στη δοκιμή περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό. Στόχος είναι ο κανονισμός για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.

Την έγκριση του «μεγάλης σημασίας» ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, τονίζοντας ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει όλες τις χώρες και όχι μόνο τις τουριστικές.

Η εισαγωγή του πιστοποιητικού «δεν είναι σημαντική μόνο για τις τουριστικές χώρες, αλλά για όλους μας. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό σύμβολο της δυνατότητας της ΕΕ να δρα ενωμένη, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ελευθερία μετακινήσεων και κινητικότητα εντός της ΕΕ», δήλωσε.

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός των προσεχών λίγων εβδομάδων», πρόσθεσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην πορτογαλική προεδρία «για την επιτάχυνση της διαδικασίας».

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss