Η Ιαπωνία και η Ολλανδία προσχωρούν στο μέτωπο των ΗΠΑ για σκληρούς ελέγχους στις εξαγωγές τσιπ στην Κίνα

Την είδηση της συμφωνίας μετέδωσαν το Bloomberg, οι Financial Times και οι New York Times.

Οι έλεγχοι έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την ικανότητα της Κίνας να αυξήσει τη δική της εγχώρια παραγωγή τσιπ και έρχονται μετά την ανακοίνωση παρόμοιων περιορισμών από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον Οκτώβριο του 2022. Ο φόβος είναι ότι η ευκολότερη πρόσβαση σε προηγμένους ημιαγωγούς θα επιτρέψει στην Κίνα να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. 

Για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια για κάποια δημόσια ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν “μήνες” για την Ιαπωνία και την Ολλανδία για να “οριστικοποιήσουν τα νομικά έγγραφα”, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που η ολλανδική κυβέρνηση επιλέγει να επικοινωνήσει επιμελώς και αυτό σημαίνει ότι επικοινωνούμε αποκλειστικά με ένα περιορισμένο τρόπο», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία.

Αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο συμμετέχει η Ολλανδία στη συμφωνία αυτή, ο λόγος είναι αποκλειστικά ένας, η εταιρεία ASML. Η ASML είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που παράγει τα λεγόμενα μηχανήματα υπεριώδους λιθογραφίας, τα οποία είναι κρίσιμα για την παραγωγή προηγμένων ημιαγωγών. Το CNBC ανέφερε προηγουμένως ότι η εταιρεία δεν ήταν ήδη σε θέση να στείλει το προηγμένο μηχάνημα ακραίας υπεριώδους λιθογραφίας (EUV) στην Κίνα, αλλά ότι μπορούσε ακόμη να στείλει τα παλαιότερα μηχανήματα βαθιάς υπεριώδους λιθογραφίας (DUV). 

Οι νέοι περιορισμοί αναμένεται να εμποδίσουν την πώληση “τουλάχιστον ορισμένων” από αυτές τις μηχανές DUV, σημείωσε προηγουμένως το Bloomberg, γεγονός που θα περιορίσει περαιτέρω τη δυνατότητα των κινεζικών εταιρειών να παράγουν προηγμένα τσιπ και να δημιουργήσουν γραμμές παραγωγής. Ο διευθύνων σύμβουλος της ASML, Peter Wennink, δήλωσε προηγουμένως στο CNBC ότι η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 15% των πωλήσεων της εταιρείας το 2022. 

Ο Wennink δήλωσε ότι οι όποιοι περιορισμοί είναι απίθανο να εμποδίσουν την Κίνα να κατασκευάσει τελικά τις δικές της εκδόσεις των μηχανημάτων. «Εάν δεν μπορούν να αποκτήσουν αυτές τις μηχανές, θα τις αναπτύξουν οι ίδιοι», δήλωσε ο Wennink στο Bloomberg. «Αυτό θα πάρει χρόνο, αλλά τελικά θα φτάσουν εκεί» πρόσθεσε.

Από ιαπωνικής πλευράς, οι περιορισμοί αναμένεται να επηρεάσουν εταιρείες όπως τη Nikon και τη Tokyo Electron. 

Εκτός από τη διακοπή των εξαγωγών προς την Κίνα, ο Λευκός Οίκος έχει χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να τονώσει την εγχώρια παραγωγή τσιπ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον περασμένο Αύγουστο τον νόμο CHIPS and Science Act ύψους 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος περιλαμβάνει επιδοτήσεις ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ημιαγωγών. Η Intel, η TSMC και η Samsung είτε ανακοίνωσαν είτε κατασκευάζουν ενεργά νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ ενώ αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζει και η Ε.Ε.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss