Η ταινία Collateral παραμένει ένα αριστούργημα όσα χρόνια κι αν περάσουν – Cineramen

Βαθμολόγησε το άρθρο

[Total: 0   Average: 0/5]


Ο Max είναι ένας οδηγός ταξί που προτιμά τη νυχτερινή βάρδια. Είναι πιο ήσυχα, δεν έχει κίνηση και οι πελάτες αφήνουν μεγαλύτερο φιλοδώρημα όπως λέει. Ο ίδιος δουλεύει στο ταξί προσωρινά” τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ σχεδιάζει τη δική του επιχείρηση. Από το πίσω κάθισμα του ταξί του έχουν περάσει εκατοντάδες πρόσωπα, όμως μια διαδρομή θα τον σημαδέψει. O Vincent είναι ο επόμενος πελάτης του, που ζητά μια χάρη έναντι αδράς αμοιβής. Να μισθώσει το ταξί για όλη τη νύχτα, καθώς έχει να κάνει έξι στάσεις στην πόλη για να κλείσει μια κτηματομεσιτική συμφωνία. Στην πρώτη τους στάση όμως η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, αφού ο Vincent δεν είναι μεσίτης αλλά ένας επαγγελματίας δολοφόνος. Η λίστα του περιλαμβάνει έξι ονόματα βασικών συντελεστών μιας δίκης μεγαλέμπορου ναρκωτικών, που θα πρέπει να “επισκεφθεί” μέσα στη νύχτα. Ο Max αποτελεί πλέον μια παράπλευρη απώλεια, στον τον άχαρο ρόλο να μεταφέρει τον Vincent στους επόμενους στόχους του.

Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες των τελευταίων δεκαετιών, ο Michael Mann, άφησε για μια ακόμη φορά το “στίγμα” του με το Collateral. Ένα αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο θρίλερ, φαινομενικά απλοϊκό, αλλά στην πραγματικότητα “κρατάει” τον θεατή τσιτωμένο στο κάθισμα και συν τοις άλλοις φέρει όλες τις σκηνοθετικές αρετές του μεγάλου σκηνοθέτη, είτε πρόκειται για τον τρόπο σκηνοθεσίας, είτε για το περιεχόμενο της ταινίας.

Ο Michael Mann, λοιπόν, παίζοντας με την κάμερα και ακολουθόντας τους δυο ήρωες του καταγράφοντας όλες τους τις αντιδράσεις από την αρχή μέχρι το τέλος και αναλύοντας τους δυο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες σε βάθος.

Kάνοντας εύστοχη χρήση των φίλτρων της κάμερας και μένοντας πάντα μια ανάσα από τους πρωταγωνιστές, το πετυχαίνει άψογα. Ακόμα ένα πλεονέκτημα του, είναι πως δεν υποκύπτει σε σεναριακές ευκολίες και κάθε του πλάνο είναι εξαιρετικά δουλεμένο, ενώ οι αλληγορίες του είναι απόλυτα επιτυχημένες.

Ειδική μνεία αξίζει να δοθεί στο πρωταγωνιστικό δίδυμο με τον γκριζομάλλη Tom Cruise, να κλέβει εύκολα την παράσταση, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του (αν όχι την κορυφαία του φυσικά) και αποδεικνύει ότι είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός. Ουσιαστικά πάνω του είναι όλη η ταινία, σε έναν ρόλο που τον κάνει “αγνώριστα” διαβολικό και όσο περνάει η ώρα, τόσο κλιμακώνεται. Πειστικότατος και ο Jamie Foxx, σε μια πιο “υπόγεια” ερμηνεία, ενώ και οι δεύτεροι ρόλοι λειτουργούν άψογα και βοηθούν στο τελικό αποτέλεσμα.

Γενικά, οι ταινίες του Michael Mann, πάντα έχουν κάτι το ξεχωριστό και ενώ φαινομενικά είναι απλές, στην πραγματικότητα πρόκειται για κομψοτεχνήματα. Γιατί ξέρει πως να μετατρέψει μια τυπική ταινία σε ένα instant classic. Αν δεν την έχετε δει ακόμα μην χάσετε μια σπουδαία ταινία από εναν εξαιρετικό “μάστορα” δημιουργό.

Cineramen

Νίκος Δρίβας

Facebook Twitter Google+

Δημιουργός και συντάκτης του www.cineramen.gr αλλά κυρίως φανατικός του σινεμά

Δείτε ακόμα στο Cineramen

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss