Αλλαγές και χαλάρωση περιέχει το νέο πλαίσιο διαχείρισης κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία του ΕΟΔΥ. Το νέο πρωτόκολλο περιέχει διευκρινίσεις σχετικά με τον χρόνο επιστροφής κρούσματος στο σχολείο, με το θέμα της ιατρικής βεβαίωσης, την καραντίνα, αλλά και την αναστολή λειτουργίας τμήματος, τμημάτων ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, όπως τονίζεται στο πρωτόκολλο, πως «η εμφάνιση 4 ή περισσότερων κρουσμάτων σε ένα σχολείο ΔΕΝ πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας» και μάλιστα διευκρινίζεται με αστερίσκο πως «δεν θα πρέπει να προσμετρώνται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής ή άλλης εξωσχολικής μετάδοσης».

Παράλληλα, «προϋπόθεση για την επιλογή αυτή είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων».

Στο νέο πρωτόκολλο, ουσιαστικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των οδηγιών για τα κρούσματα, καθώς στο προηγούμενο γινόταν λόγος για «διαχείριση δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων» και για «διαχείριση τριών ή περισσότερων» και στο νέο γίνεται λόγος για «διαχείριση τεσσάρων ή περισσότερων», ενώ από το νέο έχει αφαιρεθεί εντελώς ο όρος «συρροή».

Τέλος, ως προς τον χρόνο επιστροφής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σχολείο, αναφέρεται πως μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19, επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών, και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Υπενθυμίζεται πως, ενώ ο ΕΟΔΥ αποφασίζει να χαλαρώσει τις οδηγίες του προς τα σχολεία, ολοένα και περισσότερα τμήματα κλείνουν λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων στους μαθητές με τα self test να έχουν μειωθεί από δύο την εβδομάδα σε ένα.

Το Πρωτόκολλο του Νοεμβρίου 2020:

Το Πρωτόκολλο του Μαΐου 2021: