Σύμφωνα με πληροφορίες του οργανισμού Defence for Children International – Palestine (Διεθνής Προστασία για Παιδιά – Παλαιστίνη) o Σάιντ Γιούσεφ Μοχάμαντ Όντεχ, 16 ετών, από την Οντάλα, ένα χωριό που βρίσκεται νότια του Ναμπλούς, πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις με ζωντανά πυρομαχικά την Τετάρτη, 5 Μαΐου, στις 9 μ.μ. κοντά στην είσοδο του χωριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις ήρθαν σε αντιπαράθεση με Παλαιστίνιους νέους στην είσοδο του χωριού πριν από τους πυροβολισμούς, αλλά ο Σάιντ δεν συμμετείχε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί σε έναν κοντινό ελαιώνα εξαπέλυσαν πυρά στον Σάιντ καθώς πλησίαζε την είσοδο του χωριού, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το DCIP. Είχε τουλάχιστον δύο τραύματα από πυροβολισμούς πισώπλατα, κοντά στο δεξί ώμο και τη λεκάνη του.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφονούν συχνά Παλαιστίνια παιδιά χωρίς να τιμωρούνται, χρησιμοποιώντας σκόπιμα θανατηφόρα δύναμη εναντίον τους ενώ δεν αποτελούν απειλή», δήλωσε ο Διευθυντής Προγράμματος Ευθύνης στο DCIP. «Η συστημική ατιμωρησία έχει προωθήσει ένα πλαίσιο όπου οι ισραηλινές δυνάμεις δεν γνωρίζουν όρια.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν πισώπλατα άλλο ένα νέο παιδί καθώς πλησίασε τον Σάιντ για παροχή βοήθειας και εμπόδισαν για τουλάχιστον 15 λεπτά ένα παλαιστινιακό ασθενοφόρο που προσπαθούσε να τον πλησιάσει για βοήθεια. Όταν τελικά τους επιτράπηκε να φτάσουν τον Σάιντ, δεν είχε ζωτικά σημάδια. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ραφιδία στο Ναμπλούς όπου κηρύχθηκε νεκρός, ενώ το άλλο αγόρι νοσηλεύεται.

Ο Σάιντ είναι το δεύτερο Παλαιστίνιο παιδί που δολοφονείται από ισραηλινές δυνάμεις το 2021, καθώς στις 26 Ιανουαρίου πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 17χρονο Ατταλάχ Μοχάμεντ.

Το 2020, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εννέα Παλαιστίνια παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας. Τα έξι από αυτά δολοφονήθηκαν με ζωντανά πυρά, σύμφωνα με έγγραφα που συλλέχθηκαν από το DCIP.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σπάνια λογοδοτούν για θανατηφόρες παραβάσεις κατά παιδιών Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων παράνομων δολοφονιών και υπερβολικής χρήσης βίας. Σύμφωνα με την Yesh Din, μια ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περίπου το 80% των καταγγελιών που υπέβαλαν στις ισραηλινές αρχές οι Παλαιστίνιοι για φερόμενες παραβάσεις και βλάβες από Ισραηλινούς στρατιώτες μεταξύ του 2017 και του 2018 έκλεισαν χωρίς να ξεκινήσει ποινική έρευνα. Συνολικά, οι πιθανότητες ότι μία καταγγελία θα οδηγήσει σε δίωξη ενός Ισραηλινού στρατιώτη για βία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ή άλλης βλάβης είναι 0,7%.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η σκόπιμη θανατηφόρα δύναμη δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή ή σοβαρός τραυματισμός. Ωστόσο, τακτικά αποδεικνύεται πως οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον Παλαιστινίων παιδιών σε περιπτώσεις που μπορεί να ισοδυναμούν με εξωδικαστικές ή εσκεμμένες δολοφονίες.