Η απόφαση έγινε γνωστή με γραπτή ανακοίνωση, καθώς όπως αναφέρθηκε στην κρατική τηλεόραση, ο Νίκος Χαρδαλιάς αντιμετωπίζει φόρτο εργασίας εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ωστόσο αναμένονται περαιτέρω ανακοινώσεις το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως έγινε γνωστό, η απόφαση για επιβολή νέου μίνι lockdown στην Ζάκυνθο και στα Χανιά ελήφθη κατόπιν εισήγησης της υποεπιτροπής των Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο περιφερειακές μπαίνουν πλέον στο κόκκινο (επίπεδο 4), εξαιτίας της σημαντικής αύξησης επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφηκε, με τη Ζάκυνθο να φτάνει στο +69% και στα Χανιά στο +54%, σε εβδομαδιαία βάση.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το πρωί της Παρασκευής, έως και την επόμενη Παρασκευή, 13 Αυγούστου, όταν και θα επαναξιολογηθούν:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Όπως υπενθυμίζεται, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Τέλος, στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) ανεβαίνουν οι δήμοι Ρόδου και Ίου, με αυξημένη επιτήρηση, ενώ όπως αναφέρεται, δεν έχουν διαπιστωθεί ανησυχητικές διαφοροποιήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Καλούμε τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες των εν λόγω περιοχών σε πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού» καταλήγει η ανακοίνωση.