Συνάντηση με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, θα έχει την Πέμπτη στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το ζήτημα της κύρωσης των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών να έρχεται ξανά στην επιφάνεια και τον Κ. Μητσοτάκη να έχει το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος του.

«Ο κ. Μητσοτάκης, που τηρεί και τιμά πλέον την προεκλογικά “προδοτική” Συμφωνία των Πρεσπών, υποδέχεται σήμερα τον κ. Ζάεφ. Περιμένουμε να ενημερώσει τους πολίτες αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, όπως τον καλεί άλλωστε και ο Πρωθυπουργός της γείτονος με συνέντευξή του στην Αυγή, ή θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό το φόβο ότι οι βουλευτές του θα τα καταψηφίσουν» σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντηση.

Από τις «μάχες» Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία στο πάγωμα της βουλής

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την άρση του lockdown από την Παρασκευή το ζήτημα της κύρωσης των συμφωνιών αλλά και της Υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας φαίνεται να είναι αυτά που έπαιξαν κομβικό ρολο στο να παραμείνει σε «καραντίνα» η βουλή.

Μάλιστα, η επιλογή να συνεχιστεί η καραντίνα εντός του κοινοβουλίου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης ΜΕ την Όλγα Γεροβασίλη να κάνει παρέμβαση στην Διάσκεψη των Προέδρων. Σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στο news247, η Όλγα Γεροβασίλης επισήμανε πως «δεν κατανοώ τον λόγο για τον οποίο το Κοινοβούλιο υπολειτουργεί, την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει την Οικονομία, τα σχολεία και ετοιμάζεται να ανοίξει και τον τουρισμό. Τον Δεκέμβριο είχατε προγραμματίσει την δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω η Δημοκρατία, στο όνομα της πανδημίας. Όμως μετά τον καταχρηστικό και προνομιακό εμβολιασμό, κυβερνητικών στελεχών και άλλων παραγόντων της Ν.Δ. εγκαταλείψατε το σχέδιο, εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής». Η μόνη απάντηση που δόθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ήταν πως η Βουλή αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για την λειτουργία της.

Η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός είχε υποδεχτεί τον κ. Ζάεφ στην Αθήνα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου είχε παραθέσει γεύμα προς τιμήν του, και η υποδοχή αυτή είχε επισφραγίσει με τον πιο επίσημο τρόπο τη στροφή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό. Είχε επισφραγίσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο θα τηρήσει μια υπογεγραμμένη συμφωνία, αλλά θα τηρήσει και το πνεύμα της συμφωνίας αυτής που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Μάλιστα ο Ζ. Ζάεφ -στην επίσκεψη του στην Ελλάδα που είχε γίνει για το συνέδριο του «Economist» είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Ύμνοι Ζάεφ για τις «μάχες» Μητσοτάκη υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας