Στο φως ήρθε η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας

Για μία ακόμη φορά, το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (EHT) κατόρθωσε να αποτυπώσει το “αόρατο” 

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι μια διεθνής ομάδα αστρονόμων κατόρθωσε να διαπεράσει το σκοτεινό πέπλο που καλύπτει το κέντρο του Γαλαξία, κατορθώνοντας να απεικονίσει για πρώτη φορά τον “ήρεμο γίγαντα” που βρίσκεται εκεί: μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, μια χωροχρονική καταπακτή μέσα από την οποία έχουν πάρει το δρόμο προς τη λήθη κάπου 4 εκατομμύρια αστέρες, αφήνοντας πίσω μονάχα τη βαρύτητά τους και έναν βίαια καμπυλωμένο χωροχρόνο. 
Η εικόνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο έξι ταυτόχρονων συνεντεύξεων τύπου σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και αλλού, απεικονίζει ένα φωτεινό στεφάνι από εκπομπές ραδιοκυμάτων, το οποίο πλαισιώνει το απόλυτο κενό. 
Η απεικόνιση αυτή έρχεται να προστεθεί στην πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας που καταγράφηκε στην ιστορία της αστρονομίας, το 2019, από την ίδια επιστημονική ομάδα, όταν φωτογραφήθηκε η θηριώδης μαύρη τρύπα στην καρδιά του Μ87. Η νέα εικόνα αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες των βίαιων αστροφυσικών διεργασιών και της αλλόκοτης βαρυτικής πραγματικότητας που επικρατεί στο κέντρο της φαινομενικά γαλήνιας γαλαξιακής γειτονιάς μας. 
Οι μαύρες τρύπες αποτελούν μια δυσάρεστη παράμετρο της θεωρίας της σχετικότητας, όπως τη διατύπωσε πρώτος ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, η οποία θεωρία αποδίδει τη βαρύτητα στην καμπύλωση του χώρου και του χρόνου λόγω των δυνάμεων που ασκούν η ύλη και η ενέργεια, έτσι όπως ένα στρώμα θα υποχωρούσε κάτω από το βάρος του ατόμου που κοιμάται επάνω του. 

Τοξότης Α* (Sagittarius A*), η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας
Η θεωρία του Αϊνστάιν οδήγησε σε μια νέα αντίληψη του σύμπαντος, όπου ο χωροχρόνος μπορούσε να …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss