10 Αγαπημένες Δικαστικές Ταινίες – Cineramen

Βαθμολόγησε το άρθρο

[Total: 0 Average: 0]

Τα δικαστικά δράματα αποτελούν ένα κινηματογραφικό υποείδος ιδιαίτερα αγαπητό, καθώς μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για να ακουστούν συγκλονιστικές ιστορίες προς την αναζήτηση της υπέρτατης αλήθειας, και βέβαια να επιτευχθεί (έστω κινηματογραφικά) η απόδοση δικαιοσύνης που τόσο νιώθουμε ότι εκλείπει.

Στα πιο τεχνικά, όταν η δουλειά γίνεται σωστά, τα δικαστικά δράματα έχουν στη βάση τους καλοδουλεμένα σενάρια, σφιχτοδεμένο μοντάζ, δυναμικές ερμηνείες και μπόλικο σασπένς μέχρι την τελική ετυμηγορία. Όλα δηλαδή τα βασικά στοιχεία που κάνουν μια ταινία σπουδαία, μακριά από εφέ και εντυπωσιασμούς.
Ακολουθούν ενδεικτικά 10 κλασικές επιλογές, με αρκετές από τις παρακάτω ταινίες να αποτελούν σταθμό όχι μόνο στο συγκεκριμένο κλειστό υποείδος, αλλά γενικότερα στην κινηματογραφική ιστορία καθώς έχουν αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή θέση σε αυτή.
Witness for the Prosecution (1957)
Ένας άντρας βρίσκεται κατηγορούμενος για το φόνο μιας ηλικιωμένης γυναίκας, με την υπεράσπισή του να αναλαμβάνει ένας εξαιρετικός, αλλά με προβλήματα υγείας, δικηγόρος.
Η ίδια η ταινία μας συμβουλεύει στο τέλος να μην κάνουμε spoilers για να διατηρηθεί το σασπένς για όσους δεν την έχουν δει. Έτσι με προσοχή θα πούμε ότι αν δεν το έχετε δει, τρέξτε! Βασισμένο σε έργο της Agatha Christie με πλήθος ανατροπών μέχρι το τελευταίο λεπτό, σκηνοθεσία από τον μεγάλο Billy Wilder που διατηρεί σταθερά ευχάριστο ρυθμό και θεατρικότητα, και ένα καλοκουρδισμένο καστ με τον απολαυστικότατο Charles Laughton να πρωτοστατεί, δημιουργούν μια από τις καλύτερες ταινίες στο συγκεκριμένο υποείδος.
12 Angry Men (1957)
12 ένορκοι καλούνται να αποφανθούν για μια υπόθεση ανθρωποκτονίας με κατηγορούμενο τον γιο του θύματος.
Η πρώτη ταινία του Sidney Lumet είναι ένα θεατρικό δράμα δωματίου, με τους 12 χαρακτήρες να δημιουργούν μια μικρογραφία της κοινωνίας με αναπόφευκτες συγκρούσεις καθώς προσπαθούν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση. Μια ταινία για την αξία της ελευθερίας του λόγου και το δικαίωμα υπεράσπισής του, με τον Lumet να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον παρά τις δυσκολίες του concept, καθώς με την κάμερά του καταφέρνει να παίρνει θέση ή να κρατά αποστάσεις από τα λεγόμενα, αποτυπώνοντας διαφορές και αντιθέσεις στα ιδρωμένα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, με τον Henry Fonda σε μια από τις πιο δ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss