25 χρόνια ThinkPad: Μία αναδρομή στην ιστορία του μοντέλου που καθόρισε τα laptops

Ένα τέταρτο του αιώνα πριν, τα περίφημα εργαστήρια Yamato στην ομώνυμη πόλη της Ιαπωνίας, χάριζαν στον κόσμο ένα εξαιρετικά καινοτόμο προϊόν, που έμελλε να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην πορεία μίας ολόκληρης προϊοντικής κατηγορίας.

Ο λόγος για το ThinkPad, έναν φορητό υπολογιστή που ξεχώρισε αμέσως χάρη στον πρακτικό και μίνιμαλ σχεδιασμό του, φτάνοντας να εξελιχθεί σε ένα από τα εμπορικότερα brands της τότε κραταιής IBM και να μείνει για πάντα χαραγμένο στις συνειδήσεις των καταναλωτών ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα μοντέλα laptop που κυκλοφόρησαν ποτέ.

Καινοτόμο μέχρι και στο όνομα

“Πατέρας” των ThinkPad θεωρείται ο Arimasa Naitoh, επικεφαλής των εργαστηρίων Yamato, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 90 δούλεψε πάνω σε σχέδια του Richard Sapper. Ο τελευταίος είχε εμπνευστεί από τα παραδοσιακά ιαπωνικά γεύματα bento και τα κουτιά πούρων, όταν συνέλαβε την ιδέα για ένα λιτό, κατάμαυρο περίβλημα “γεμάτο εκπλήξεις” όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του.

Το όνομα ThinkPad προέκυψε απόλυτα φυσιολογικά, καθώς τον καιρό εκείνο η IBM συνήθιζε να παράγει διαφημιστικά σημειωματάρια με τη λέξη “THINK” επάνω –τα λεγόμενα “THINK notepads”. Ένας εκ των ανθρώπων της εταιρείας, ο Danny Wainwright είχε ένα τέτοιο στην τσέπη του και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το όνομα της συσκευής –εν αντιθέσει με τη μέχρι τότε πολιτική της εταιρείας που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά αριθμούς.

thinkpad_2.jpg.fde778ec990047cf22fd4271126c424e.jpg

Σύμβολο δεκαετιών

Η πρώτη παρουσίαση ThinkPad έγινε τον Οκτώβριο του 1992 με το ThinkPad 700C να κλέβει τις καρδιές Τύπου και κοινού υπερέχοντας του ανταγωνισμού σε τέσσερις τομείς: design, ποιότητα, καινοτομία και αντοχή. Επιδεικνύοντας μοναδική στιβαρότητα, απόρροια των άρτιων υλικών κατασκευής και της κορυφαίας συναρμολόγησης, με μπαταρία που μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη, σε μαύρο χρώμα με το χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο TrackPoint του και με λειτουργίες που θα περίμενε να δει κανείς σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, το ThinkPad έγινε το σύμβολο μίας ολόκληρης κατηγορίας.

Το ThinkPad 700C ξεπέρασε σύντομα τα όρια του laptop, φτάνοντας να γίνει status symbol, μία συσκευή που σχεδόν επιβαλλόταν να χρησιμοποιεί κάθε επιτυχημένος CEO και πρόεδρος εταιρείας. Με τα χρόνια, το ThinkPad έγινε η “ντε φάκτο” επιλογή των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, μετατρέποντάς το στο χαρακτηριστικότερο ίσως επαγγελματικό laptop που υπήρξε ποτέ. Η φήμη του ThinkPad μάλιστα έφτασε μέχρι το διάστημα, με τη σειρά να γίνεται η πρώτη με πιστοποίηση από τη NASA για χρήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! Εκατοντάδες ThinkPad χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές με γνωστότερη περίπτωση, εκείνη της επιδιόρθωσης του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble το 1993.

thinkpad_3.jpg.89e89d129ca8be2e21dbf338227e2a41.jpg

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν για τα ThinkPad, είναι πως επί χρόνια φρόντιζαν για τη φωνή του Stephen Hawking. Από το 2011, όταν και επιλέχθηκε το ThinkPad X220t με κριτήριο την ταχύτητα και την απόδοση της οθόνης του ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου, μέχρι και το τέλος της ζωής του κορυφαίου επιστήμονα νωρίτερα μέσα στη χρονιά, τα ThinkPad ήταν εκείνα που του επέτρεπαν να εξωτερικεύει τις σκέψεις του, να εργάζεται και να επικοινωνεί με τους οικείους του. Το 2016 μάλιστα, ο ίδιος ο Hawking είχε επιλέξει ένα ThinkPad Yoga 260 με γνώμονα την αξιοπιστία και την ανθεκτικότητά του.

Ιστορίες σαν κι αυτές, με το ThinkPad να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο θα βρείτε ακόμα περισσότερες στο Lenovo Think Stories. Γνωρίζατε ότι το ThinkPad έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές αποστολές στην Αρκτική; Ότι βοήθησε τους ανθρώπους στην Τανζανία να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό νερό; Ότι συνέβαλλε στην κατανόηση των τυφώνων ίσως; Και μιας που όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποια φάση της ζωής μας με ένα ThinkPad ανά χείρας, μη διστάσετε να μοιραστείτε και τη δική σας εμπειρία!

thinkpad_4.jpg.1edf8faa634510338734c1a50a4b8859.jpg

Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από την παρουσίαση του 700C μέχρι και σήμερα, η σειρά ThinkPad έγινε συνώνυμο της καινοτομίας μετρώντας ουκ ολίγες πρωτιές. Το ThinkPad έγινε το πρώτο laptop με CD και DVD drive, το πρώτο με έγχρωμη οθόνη, το πρώτο με ενσωματωμένο Wi-Fi, το πρώτο με αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος, το πρώτο με οθόνη OLED. Σήμερα, μετρώντας πάνω από 130 εκατ. πωλήσεις, εξακολουθεί να ξεχωρίζει, έχοντας ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και την προτίμηση των καταναλωτών, για τους ίδιους ακριβώς λόγους –απόδειξη ότι οι αρχές επάνω στις οποίες βασίστηκε είχαν γερές βάσεις.

Η γκάμα των ThinkPad πλέον διαθέτει εντυπωσιακό εύρος, με μοντέλα κατάλληλα για επαγγελματική –αλλά και προσωπική- χρήση, ικανά να καλύψουν κάθε ανάγκη. Η κορυφαία ποιότητα κατασκευής τα καθιστά ιδανικές επιλογές ακόμα και για απαιτητική, καθημερινή χρήση. Με κορυφαία αυτονομία, τελευταίας τεχνολογίας χαρακτηριστικά ασφαλείας, προηγμένες λειτουργίες και συμπαγές design, αποτελούν τις πλέον κατάλληλες λύσεις για κάθε επαγγελματική ανάγκη.

thinkpad_5.jpg.332af650b742d8a9397028cbe35a193b.jpg

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss