Αγορές: Ομόλογα 10 δισ. ευρώ θα εκδώσει το 2024 η Ελλάδα

Έως 10 δις. ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές χρέους το 2024 σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Όπως αναφέρει η ΟΔΔΗΧ μετά και την υπεραπόδοση στην είσπραξη δημοσίων εσόδων το 2023 και της διαχείρισης χρέους, έχει διατηρηθεί ταμειακό απόθεμα περίπου 30 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023, παρά το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

Το ταμειακό απόθεμα καλύπτει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 3 ετών και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό «μαξιλάρι» έναντι ρίσκων επιτοκίου και αναχρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εκτιμώνται στα 19 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων, τα 5,4 δισ. ευρώ αφορούν σε αναχρηματοδότηση ομολόγων, τα 4,85 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων, 12 δισ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους (και εντόκων γραμματίων), και τα 3,58 δισ. ευρώ αφορούν σε άλλες ταμειακές ανάγκες (δάνεια RRF, αυξήσεις κεφαλαίου κ.α.). Από τις ανάγκες αυτές αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι πηγές χρηματοδότησης είναι 10 δισ. ευρώ από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων, 4,19 δισ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης (NGEU, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.), 1,16 δισ. ευρώ σε έσοδα από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές και 3,64 δισ. από αλλαγές στα ταμειακά διαθέσιμα. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε απόλυτα νούμερα κατά 3,268 δισ. ευρώ.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss