Ακίνητα: Αναβάλλονται για το 2024 οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις με λίγα κλικ

Υπομονή μέχρι τις αρχές του 2024 θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι που θέλουν να αποφύγουν το Γολγοθά της ταλαιπωρίας και της γραφειοκρατίας κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου, που υπόσχεται εξπρές μεταβιβάσεις ακινήτων με λίγα κλικ δεν θα λειτουργήσει τελικά την 1η Νοεμβρίου όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός αλλά στις αρχές του νέου έτους σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

«Mέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο» δήλωσε μιλώντας στο Mega για να προσθέσει  ότι «δουλεύουμε νυχθημερόν αυτήν την περίοδο για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι τον Ιανουάριο του 2024 για να μπορέσουν οι πολίτες να μεταβιβάσουν ψηφιακά το ακίνητό τους».

Εξηγώντας τη διαδικασία είπε πως «ο συμβολαιογράφος θα μπαίνει σε μια ψηφιακή εφαρμογή, θα απευθύνει πρόσκληση μέσω gov.gr σε αγοραστή και πωλητή. Μέσα σε αυτό το κοινό ψηφιακό περιβάλλον θα κάνεις τα πάντα, θα διαλειτουργεί η φορολογική ενημερότητα, η ασφαλιστική ενημερότητα, μια σειρά από άλλα δικαιολογητικά τα οποία διαθέτει σήμερα το ελληνικό κράτος, αλλά δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να πάει να τα πάρει από κάπου και να τα δώσει στον συμβολαιογράφο. Θα υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο, άρα ο τίτλος κτήσης θα είναι ένα ψηφιακό έγγραφο, του οποίου το περιεχόμενο, αυτά τα οποία γράφονται στο συμβόλαιο, δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται σε χιλιάδες χαρτιά, όπως γίνεται σήμερα».

Με τη νέα πλατφόρμα e-Μεταβίβαση οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τις επισκέψεις σε εφορίες, δήμους, κτηματολογικά γραφεία για τη συγκέντρωση των δεκάδων δικαιολογητικών και εγγράφων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου.

Ο συμβολαιογράφος τον οποίο εξουσιοδοτούν ο αγοραστής και ο πωλητής του ακινήτου αναλαμβάνει να συγκεντρώσει ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά μέσω της πλατφόρμας e-Μεταβίβαση η οποία «τρέχει»  στη ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr.

Το νέο σύστημα αφορά αποκλειστικά συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα στην ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr απαιτούνται:

  • Προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet
  • Κωδικούς πρόσβασης στις εφαρμογές του συμβολαιογραφικού συλλόγου αν είστε συμβολαιογράφος

Ο ηλεκτρονικός φάκελος της αγοραπωλησίας που δημιουργείται περιέχει αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης καθώς και όλα τα απαραίτητα για την σύνταξη της δικαιολογητικά.

Τα βήματα μιας μεταβίβασης ακινήτου

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την παρακάτω σειρά:

  1. Ο συμβολαιογράφος δημιουργεί ένα νέο αίτημα αγοραπωλησίας προσκαλώντας στην συνέχεια πωλητή και αγοραστή να παράσχουν τις αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις.
  2. Ο πωλητής επιλέγει το προς μεταβίβαση ακίνητο, αποδέχεται την πρόσκληση και εξουσιοδοτεί τον συμβολαιογράφο να προβεί στη συλλογή εγγράφων και πληροφοριών και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης. Η επιλογή του ακινήτου γίνεται είτε εισάγοντας τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.), είτε επιλέγοντάς το από λίστα των ακινήτων του, όπως αυτά είναι καταχωρισμένα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ο πωλητής έχει επίσης τη δυνατότητα να μεταφορτώσει τον τίτλο κτήσης του.
  3. Ο αγοραστής αποδέχεται την πρόσκληση και εξουσιοδοτεί τον συμβολαιογράφο να προβεί στη συλλογή εγγράφων και πληροφοριών και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης.
  4. Με την επιλογή του προς μεταβίβαση ακινήτου από τον πωλητή, την αποδοχή των προσκλήσεων και την παροχή των εξουσιοδοτήσεων από αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, ολοκληρώνεται η δημιουργία του αιτήματος αγοραπωλησίας και δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος της αγοραπωλησίας.
  5. Ο συμβολαιογράφος συλλέγει τα αναγκαία δικαιολογητικά για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης και προχωρά στην δήλωση φόρου μεταβίβασης.
  6. Με την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης από τον αγοραστή, ο συμβολαιογράφος συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη και καλεί με φυσική παρουσία πωλητή και αγοραστή για την υπογραφή του συμβολαίου.
  7. Μετά την υπογραφή τους, αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης, το οποίο έχει υπογραφεί ηλεκτρονικά από το συμβολαιογράφο, είναι διαθέσιμο στον ηλεκτρονικό φάκελο της αγοραπωλησίας.
  8. Τέλος, ο συμβολαιογράφος καταχωρεί την εγγραπτέα πράξη στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και ενημερώνει τον αγοραστή για τον αριθμό πρωτοκόλλου μεταγραφής ώστε να αναζητήσει την ολοκλήρωση της από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Πιστοποιητικά  – δικαιολογητικά

Τα πιστοποιητικά που περιέχει ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» είναι τα εξής:

  • Τίτλος κτήσης (συμβόλαιο ή αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου).
  • Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
  • Αποδεικτικό ενημερότητας
  • Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας
  • Βεβαίωση Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ
  • Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας
  • Τυχόν δήλωση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 ή στον ν. 4495/2017 και βεβαίωση εξόφλησης του οικείου προστίμου κατά τα οριζόμενα στους ανωτέρω νόμους.
  • Σχέδια (κατόψεις) του μηχανικού.
  • Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
  • Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία/σχέδια οικοδομικής άδειας (στέλεχος, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, τοπογραφικό).
  • Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss