Ανδρέας Τζάκης: Απαραίτητο το εμβόλιο για τους μεταμοσχευμένους

Ο Ανδρέας Τζάκης, ακαδημαϊκός και γιατρός – χειρουργός μεταμοσχεύσεων, μίλησε για το τί ισχύει για όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση ή έχουν προγραμματίσει να κάνουν, αναφορικά με τον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό. Μίλησε, επίσης, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις.

«Να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό και αυτοί που έχουν μεταμοσχευτεί και αυτοί που πρόκειται να μεταμοσχευθούν»

Αρχικά, ο Ανδρέας Τζάκης τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA: «Να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό και αυτοί που έχουν μεταμοσχευτεί και αυτοί που πρόκειται να μεταμοσχευθούν. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως και στο δικό μας στην Αμερική, δε δεχόμαστε αρρώστους να είναι στη λίστα, αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να έχει κάνει ο ασθενής το εμβόλιο πριν, για να γίνει η μεταμόσχευση».

«Για αυτό επιβάλλεται να είναι οι άρρωστοι εμβολιασμένοι όταν κάνουν τη μεταμόσχευση»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η πιο επικίνδυνη φάση μετά τη μεταμόσχευση είναι οι πρώτοι 3 μήνες και τότε χρειάζεται η μεγαλύτερη προφύλαξη. Για αυτό επιβάλλεται να είναι οι άρρωστοι εμβολιασμένοι όταν κάνουν τη μεταμόσχευση. Αυτή είναι η γενικά αποδεκτή λύση».

«Ο κίνδυνος από τον ιό είναι σοβαρός και παρών»

Και πρόσθεσε: «Κάποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο πρώτα, και μετά να το σκεφτεί, παρά το αντίθετο. Ο κίνδυνος από τον ιό είναι σοβαρός και παρών. Πρέπει κανείς να προφυλαχτεί όσο μπορεί καλύτερα και το εμβόλιο είναι η καλύτερη προφύλαξη που έχουμε αυτή τη στιγμή».

«Σχεδόν 15.000 άτομα χρειάζονται μεταμόσχευση και δεν εξυπηρετούνται»

Παρουσιάζοντας την εικόνα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ανδρέας Τζάκης τόνισε: «Έχουμε εξελίξεις αυτές τις ημέρες για τις μεταμοσχεύσεις. Έγινε μία έκθεση από το Ωνάσειο, που τεκμηρίωσε με στοιχεία την κατάσταση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν διπλάσια άτομα από ότι σε όλη την Ευρώπη σε αιμοδιάλυση, αντί να έχουν κάνει μεταμόσχευση. Υπάρχουν σχεδόν 15.000 άτομα με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται μεταμόσχευση και δεν εξυπηρετούνται κανονικά».

«Δεν υπάρχει σύστημα αυτή τη στιγμή που να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να γίνουν μεταμοσχεύσεις»

Ο κ. Τζάκης αμέσως μετά σημείωσε: «Το κόστος της αιμοδιάλυσης μακροχρόνια είναι δεκαπλάσιο από ό,τι των μεταμοσχεύσεων. Η έκθεση παραδόθηκε στον πρωθυπουργό. Αυτή πρέπει να είναι η βάση για τις μεταβολές που πρέπει να γίνουν για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Είμαστε πίσω. Δεν υπάρχει σύστημα αυτή τη στιγμή που να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να γίνουν μεταμοσχεύσεις. Υπάρχει προσωπικό, αλλά θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί και άλλο. Πρέπει οι μεταμοσχεύσεις να μπουν σε μια καινούργια βάση».

«Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να βρεθούν»

Και συμπλήρωσε: «Στη Θεσσαλονίκη, επειδή το δημόσιο νοσοκομείο ήταν γεμάτο διοχετεύσαμε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που δέχτηκαν με τις αμοιβές του δημοσίου να θεραπεύσουν τους αρρώστους. Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να βρεθούν. Ο κορoνοϊός φαίνεται πως θα είναι μαζί μας για καιρό. Δεν μπορεί όλα αυτά να πάνε πίσω για καιρό».

«Έχουν γίνει και μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, μετά την καταστροφή πνευμόνων από κορονοϊό»

Αναφερόμενος για το κατά πόσο ένας δότης οργάνων μπορεί να έχει περάσει κορονοϊό, αλλά και ποια είναι τα όργανα που χτυπάει ο ιός, ο κ. Τζάκης εξήγησε: «Υπάρχουν δότες που έχουν περάσει κορονοϊό. Μπορεί μερικά όργανα να καταστραφούν, όπως οι πνεύμονες, αλλά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Βεβαίως, αν έχει κάποιος ενεργό κορονοϊό, δεν μπορεί να δώσει τον πνεύμονά του, όμως έχουμε βρει τρόπους να χρησιμοποιούμε ό,τι όργανα μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας. Έχουν γίνει και μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, μετά την καταστροφή πνευμόνων από κορονοϊό».

Latest Posts

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.