Εύσημα στην Ελλάδα από το ΔΝΤ: Δίνει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το 2023

Ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% για το 2023 και στο 2% για το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, καθώς ΑΕΠ και χρέος έχουν επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα. Θετικά είναι όμως τα σχόλια και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ το Ταμείο συστήνει περιορισμό σε μισθολογικές διεκδικήσεις Δημοσίου και Συνταξιούχων.

Η Έκθεση του Ταμείου αναφέρει ότι η άνοδος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία ενισχύθηκε λόγω αύξησης των μισθών και της σταδιακής μείωσης των «υπερβολικών αποταμιεύσεων» των νοικοκυριών, που προκλήθηκαν από την πανδημία. Θετικά τα σχόλια και για το ποσοστό ανεργίας που μειώθηκε στο 10%, σε ιστορικό χαμηλό δεκαετίας.

Το ΔΝΤ δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όπως αναφέρει λειτούργησαν θετικά στην αγορά, ενώ η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή ελέω Ταμείου Ανάκαμψης.

Η έκθεση τονίζει ακόμα ότι μεσοπρόθεσμα η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 2% θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, δίνοντας πρόσθετο χώρο για δημόσιες επενδύσεις. Αυτό με τη σειρά του θα συμβάλλει στη μείωση του επενδυτικού χάσματος της Ελλάδας, διατηρώντας τον δείκτη δημοσίου χρέους/ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss