«Εκρηκτική» άνοδος του Airbnb – Ποιες περιοχές προτιμούν οι τουρίστες

Ραγδαία αύξηση σημειώνουν οι αναζητήσεις τουριστών στην πλατφόρμα Airbnb τη φετινή σεζόν σε σχέση με πέρυσι. Μέσα στις τοπ προτιμήσεις των τουριστών βρίσκεται και η Αττική και ειδικότερα δέκα περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Ως δημοφιλέστερες περιοχές για τη φιλοξενία καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης προβάλλουν το Κουκάκι, το Θησείo, η Πλάκα, το Κολωνάκι και το Σύνταγμα. Σε περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως ο Ν. Κόσμος, η Καλλιθέα και η Γλυφάδα, η τάση είναι επίσης ανοδική, ενώ εντυπωσιακή επίδοση καταγράφει και ο Πειραιάς.

Η τιμή ανά διανυκτέρευση σε κατάλυμα της Airbnb στις παραπάνω περιοχές κυμαίνεται από 40 ευρώ έως 260 ευρώ και αφορά διαμέρισμα με σαλόνι, υπνοδωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο.

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί λύση για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο budget, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) παραμένει ισχυρή καθιστώντας τον κλάδο ατμομηχανή για την προσέλκυση νέων τουριστών στην χώρα.

«Τα τελευταία χρόνια καθίσταται σαφές ότι η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να πρωταγωνιστεί στο νέο μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού» πρόσθεσε ο κ. Χίου.

Αποκαλυπτικά είναι όμως και τα στοιχεία από την εταιρεία AirDNA στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκε κατά 50,5% τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με πέρσι, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόνο κατά 13,3%, ωθώντας την πληρότητα επίσης σε άνοδο κατά 14,6%. Την ίδια ώρα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης, αυξήθηκε κατά 18% και σκαρφάλωσε στα 227 ευρώ, που αποτελεί την πιο ακριβή τιμή σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, η Ελλάδα – στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – καταγράφει 16% άνοδο στις διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Οι δέκα περιοχές

Όπως αποκαλύπτει ο πίνακας οι τουρίστες προτιμούν την Αττική και ειδικότερα δέκα περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Ως δημοφιλέστερες περιοχές για τη φιλοξενία καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης προβάλλουν το Κουκάκι, το Θησείo, η Πλάκα, το Κολωνάκι και το Σύνταγμα.

Σε περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως ο Ν. Κόσμος, η Καλλιθέα και η Γλυφάδα, η τάση είναι επίσης ανοδική, ενώ εντυπωσιακή επίδοση καταγράφει και ο Πειραιάς.

Την ίδια ώρα, στα «ύψη» βρίσκονται οι προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου στη νησιωτική Ελλάδα – «πρωταγωνιστής» η Πελοπόννησος στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates .

Όσον αφορά το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι προ-κρατήσεις είναι άκρως εντυπωσιακές για το χρονικό διάστημα 11/8-16/8, αγγίζοντας το 95%-99% στο σύνολο των νησιωτικών και ηπειρωτικών προορισμών της χώρας μας.

Νησιωτική Ελλάδα

Η εκτόξευση των τιμών τα προηγούμενα χρόνια και ο κορεσμός σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη κ.λπ.), οδήγησαν πολλούς ταξιδιώτες σε νέους νησιωτικούς προορισμούς, ενισχύοντας τη ζήτηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Η Ζάκυνθος, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Νάξος καθώς και κοντινά νησιά στην Αττική όπως η Αίγινα και η Κέα, καταγράφουν υψηλή ζήτηση το φετινό καλοκαίρι.

Το μικρότερο ποσοστό προ-κρατήσεων καταγράφεται στη Μύκονο. Συγκεκριμένα, οι προ-κρατήσεις για ακίνητα εγγεγραμμένα στη πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb αγγίζει το 84% (94% πέρυσι) για το πενθήμερο 11/8-16/8, με τη διαθεσιμότητα να αγγίζει τα 409 ακίνητα.

Το σύνολο της δυναμικής του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (διαμερίσματα/μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) αριθμεί 3.849 ακίνητα, έναντι 3.536 τη περσινή χρονιά.

Το συνολικό κόστος μίσθωσης για 5 διανυκτερεύσεις σε ακίνητο κατάλληλο για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα ξεκινά από 1.187€, έναντι των 1.736 ευρώ πέρυσι.

Στην Σαντορίνη οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 95% (98% πέρυσι), όσον αφορά τα εγγεγραμμένα ακίνητα στη πλατφόρμα Airbnb.

H συνολική δυναμικότητα του νησιού σε αυτοτελείς κατοικίες (διαμερίσματα/μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 4.078 ακίνητα, έναντι 3.690.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 790 ευρώ, έναντι 1.642 ευρώ πέρυσι.

Στη Πάρο οι προ-κρατήσεις για το χρονικό διάστημα 11/8-16/8 όσον αφορά την πλατφόρμα Airbnb, αγγίζουν το 94% (99% πέρυσι) με τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα να είναι 133. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τετραμελή οικογένεια, ξεκινά από 1.058 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις.

Στη Σκιάθο, στη Σκόπελο, στη Κύθνο και στη Πάτμο, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 99% για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου στην πλατφόρμα Airbnb.

Η δυναμικότητα των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι, 639 (601 πέρυσι), 893 (767 πέρυσι), 297 (240 πέρυσι) και 299 (276 πέρυσι) αντίστοιχα.

Η Νάξος και το φετινό καλοκαίρι κερδίζει τις εντυπώσεις στις Κυκλάδες. Η κινητικότητα καθημερινά είναι αυξητική, ενώ από πολύ νωρίς κατέγραψε εντυπωσιακές πληρότητες.

Γεγονός που οφείλεται κυρίως στο «λογικό» για τα φετινά δεδομένα κόστος διαμονής, αλλά και του προσιτού κόστους διατροφής σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 2.548 (2.239 πέρυσι) κατοικίες. Το κόστος για 5 διανυκτερεύσεις το χρονικό διάστημα 11/8/-16/8, ξεκινά από 593€ με τις προ- κρατήσεις να αγγίζουν το 97% στην πλατφόρμα Airbnb.

Στη Σύρο, το κόστος μίσθωσης για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 881€. Η δυναμική του νησιού στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αγγίζει τα 752 (717 πέρυσι) ακίνητα, ενώ οι προ-κρατήσεις για το χρονικό διάστημα 11/8-16/8 αγγίζουν το 98% στην πλατφόρμα Airbnb.

Το 98% αγγίζουν οι προ-κρατήσεις στην Άνδρο για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 839 (782 ακίνητα πέρυσι). Το κόστος μίσθωσης για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 1.105 ευρώ.

Στην Τήνο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων σύμφωνα με την AirDNA αριθμεί τα 1.318 (1.178 πέρυσι) ακίνητα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98% με τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα να είναι μόλις 16 στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 1.504 ευρώ.

Στην Ύδρα και στις Σπέτσες αντίστοιχα, είναι εγγεγραμμένα 324 (299 πέρυσι) και 273 (253 πέρυσι) αυτοτελή ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι προ-κρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb αγγίζουν το 96% στην Ύδρα και το 97% στις Σπέτσες. Το κόστος για 5 διανυκτερεύσεις στις Σπέτσες ξεκινά από 1.770 ευρώ και στην Ύδρα από 1.210 ευρώ.

Τα νησιά του Ιούνιου, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα, καταγράφουν προ- κρατήσεις 97%,99% και 99% αντίστοιχα. Η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων αριθμεί, 3.630 (3.364 πέρυσι), 3.442 (3.428 πέρυσι) και 2.492 (2.265 πέρυσι) ακίνητα αντίστοιχα. Στη Ζάκυνθο, το κόστος μίσθωσης για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 840 ευρώ, στη Λευκάδα από 1.350 ευρώ και στη Κεφαλονιά από 1.090 ευρώ.

Η Αίγινα και η Κέα το φετινό καλοκαίρι μονοπωλούν και το φετινό καλοκαίρι το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Στην Αίγινα το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 1.269€ με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 98%.

Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 519 (504 πέρυσι) ακίνητα ενώ η Κέα 620 (590 πέρυσι). Στη Κέα οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 96% με μόλις 14 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα για 5 διανυκτερεύσεις στη Κέα, ξεκινά από 1.586 ευρώ.

«Πρωταγωνιστής» η Πελοπόννησος το καλοκαίρι του 2023

Η Πελοπόννησος κερδίζει τις «εντυπώσεις» και το φετινό καλοκαίρι. Τόσο λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης από την πρωτεύουσα και το καλό οδικό δίκτυο, αλλά, και λόγω της φυσικής ομορφιάς και της ποικιλομορφίας με την διακατέχει.

Συγκεκριμένα, στο Ν. Ηλείας με τις χρυσαφένιες παραλίες, η δυναμική αυτοτελών κατοικιών εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 502 ακίνητα. Οι προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98% στην πλατφόρμα Airbnb, με τη διαθεσιμότητα να επικεντρώνεται σε μόλις 8 ακίνητα σε απόσταση έως 5-8 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα ξεκινά από 588 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις.

Η «άγρια» φύση στη Μάνη τόσο στη Λακωνική όσο και τη Μεσσηνιακή, αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες.

Η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Δήμο Δυτικής Μάνης, αριθμεί 739 ακίνητα, με τις προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 92% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή παρέα ή/και οικογένεια στη περιοχή Στούπα αγγίζει τα 1.075 ευρώ για 5

Επιπλέον, στο Δήμο Τριφυλίας, η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 277 ακίνητα, με τις προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 93% στην πλατφόρμα Airbnb.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή παρέα ή/και οικογένεια στη περιοχή Γαργαλιάνοι αγγίζει τα 885 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις. Παράλληλα, στο Δήμο Μεσσήνης, η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 320 ακίνητα, με τις προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 95% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή παρέα ή/και οικογένεια στη περιοχή Άγιος Ανδρέας αγγίζει τα 635 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις.

Στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 515 ακίνητα, με τις προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 96% στην πλατφόρμαν Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για εξαμελή παρέα ή/και οικογένεια στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου αγγίζει τα 1.716€ για 5 διανυκτερεύσεις. Το κόστος μίσθωσης, αφορά κατοικία 3 υπνοδωματίων με 3 μπάνια.

Στο Ασήνι του Δήμου Πύλου Νέστορος της Μεσσηνίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 2 Υ/Δ κυμαίνεται στα 1.120 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις. Η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 725 ακίνητα στο Δήμο. Οι προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 88% στην πλατφόρμα Airbnb.

Ο Δήμος Καλαμάτας στο «προσκήνιο» τόσο των τριημέρων όσο και των καλοκαιρινών διακοπών. Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες, έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε «must» προορισμό.

Η Καλαμάτα, διαθέτει 928 (839 πέρυσι) ακίνητα σύμφωνα με την AirDNA σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 97% τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στην πλατφόρμα Airbnb.

Το κόστος διαμονής για 5 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα 1.007 ευρώ. Το Ναύπλιο, αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του χρόνου.

Οι προ-κρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb αγγίζουν το 97% με μόλις 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 793 ευρώ. Η δυναμική στο κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Ναύπακτο αριθμεί τα 337 ακίνητα.

Στη Μονεμβάσια, καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Μονεμβάσια διαθέτει σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 353 αυτοτελής κατοικίες. Η «ξεχασμένη» τουριστικά Αχαΐα, με 943 (πλην των Καλαβρύτων) εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η Αχαΐα προσπαθεί να ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της χώρα μας μέσω των παραθαλάσσιων περιοχών της Αιγιαλίτιδας ζώνης όπως το Λόγγο, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπως τη παραλία Γιανισκάρη και τη Καλόγρια, κερδίζουν τη προτίμηση των τουριστών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών τη φετινή σεζόν.

Οι προ-κρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb αγγίζουν το 73% και το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 470 ευρώ.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss