Επιτυχημένη η αλλαγή της πορείας αστεροειδούς στην πρώτη δοκιμή του συστήματος πλανητικής άμυνας της NASA

Όπως ανακοίνωσε η NASA, το διαστημόπλοιο που έριξε σκόπιμα σε έναν αστεροειδή τον περασμένο μήνα, κατάφερε να σπρώξει τον αστεροειδή από τη φυσική του πορεία σε ταχύτερη τροχιά, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η ανθρωπότητα μεταβάλλει την κίνηση ενός ουράνιου σώματος.

Η αποστολή που κόστισε 330 εκατομμύρια δολάρια και η οποία ήταν επτά χρόνια σε εξέλιξη, αποτέλεσε επίσης την πρώτη δοκιμή στον κόσμο ενός συστήματος πλανητικής άμυνας που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει μια πιθανή σύγκρουση μετεωρίτη με τη Γη.
Τα ευρήματα των παρατηρήσεων με τηλεσκόπιο που παρουσιάστηκαν σε ενημέρωση της NASA στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσαν ότι η δοκιμαστική πτήση “αυτοκτονίας” του διαστημικού σκάφους DART στις 26 Σεπτεμβρίου πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο: την αλλαγή της κατεύθυνσης ενός αστεροειδούς μέσω της κινητικής ενέργειας.
Οι αστρονομικές μετρήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων έδειξαν ότι το DART προσέκρουσε με επιτυχία τον αστεροειδή, ο οποίος είναι δορυφόρος ενός μεγαλύτερου αστεροειδούς. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA ήταν ότι η τροχιά του Δίμορφου μειώθηκε κατά 32 λεπτά. Ο ουράνιος στόχος του DART ήταν ένας αστεροειδής σε σχήμα αβγού με την ονομασία Δίμορφος, μεγέθους περίπου ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά γύρω (κάθε 11 ώρες και 55 λεπτά) από έναν μητρικό αστεροειδή τον Δίδυμο που είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερος.

«Αυτή είναι μια …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss