Φορολογικό νομοσχέδιο: Θα τεθεί εντός της εβδομάδας σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί εντός του 2023

Εντός της εβδομάδας δίνεται για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων που όμως δεν θα αλλάξουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα χρηματοδοτήσουν νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Το πιθανότερο είναι ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη. Από εκεί και πέρα, ο στόχος είναι να δοθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες στη δημόσια διαβούλευση, ώστε να καταγραφούν και οι θέσεις των εμπλεκόμενων επαγγελματικών φορέων, οι οποίοι έχουν ήδη αντιδράσει μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές. Δεν είναι γραμμένο σε πέτρα το νομοσχέδιο, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου που επιβάλλει ένας αυτοαπασχολούμενος να μην εμφανίζεται ότι ζει με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι ο εργαζόμενος που απασχολεί, ειδικά αν αυτός αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Αυτή λοιπόν η βασική φιλοσοφία δεν πρόκειται να αλλάξει. Έχουν γίνει ποσοτικοποίηση στο οικονομικό επιτελείο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αναζητά 2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που γίνεται στον ΦΠΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας, μέχρι το 2026 ουσιαστικά. Από εκεί και πέρα, το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων εκτιμάται ότι θα αποδώσει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. θα διοχετευθούν για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος διετίας.

Υπάρχει φως στον ορίζοντα για χορήγηση επιπλέον μέσων στήριξης έως το τέλος του χρόνου, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης.

«Μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο» υπογράμμισε.«Επειδή εφαρμόζεται όλη αυτή η πολιτική και δεν έχουμε ενδώσει στον λαϊκισμό, φαίνεται παρά τις δυσκολίες ότι υπάρχει ένα φως στον ορίζοντα. Θα προσδιοριστεί στις επόμενες μέρες και περίπου τις ημέρες που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, Θα έχουμε μια εικόνα» είπε. «Ό, τι υπάρξει στο βαθμό που υπάρξει, θα σχετίζεται με την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων» κατέληξε.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss