«Καμπάνα» 1.000 ευρώ για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς

Περιθώριο έως σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έχουν οι επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεούνται σε αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) προκειμένου να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για την υποβολή δήλωσης πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.

Η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με το POS. Στόχος είναι μέσα από διασταυρώσεις να εντοπιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι που ενώ έχουν υποχρέωση να συναλλάσσονται με τερματικά αποδοχής καρτών δεν το κάνουν.

Συγκεκριμένα, κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από όσους ήδη έχουν επαγγελματική δραστηριότητα και υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και την επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης (12 Σεπτεμβρίου).

Οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες υποχρεούνται να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς όπου μόνο μέσω αυτών πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού καθώς σε περίπτωση λάθους υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «απενεργοποίησης» του λογαριασμού.

Πώς δηλώνεται ο επαγγελματικός λογαριασμός

Η επιχείρηση δηλώνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή μητρώου Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών (ΕΤΛ) τον/τους επαγγελματικούς λογαριασμούς σε μορφή IBAN όπου δέχεται τις εισπράξεις της μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Τα βήματα για τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού

1. Ο υπόχρεος εισέρχεται στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www. aade.gr) με τους κωδικούς του Taxisnet που διαθέτει για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της.

2. Κατά την πρόσβαση, επιβεβαιώνεται ότι ο χρήστης είναι επιχείρηση / επιτηδευματίας.

3. Στην αρχική σελίδα ο χρήστης έχει τις ακόλουθες επιλογές: Διαχείριση Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού (ΕΤΛ). Ιστορικό μεταβολών. Επιλογή ρόλου (εμφανίζεται μόνο εάν ο χρήστης διαθέτει και άλλους ρόλους στο Taxisnet, π.χ. λογιστής). Επιπλέον, εμφανίζονται σε πίνακα τα ακόλουθα στοιχεία: ΕΤΛ σε μορφή ΙΒΑΝ, εφόσον έχει δηλωθεί. n Τράπεζα όπου τηρείται ο κάθε ΕΤΛ. Ημερομηνία δήλωσης του ΕΤΛ. Κατάσταση του ΕΤΛ. Στην περίπτωση που υπάρχει καταχωρισμένος ΕΤΛ, αυτός εμφανίζεται σε κα- τάσταση είτε «Επιβεβαιωμένος» ΕΤΛ είτε «Προς επιβεβαίωση».

4. Πατώντας επάνω σε έναν ΙΒΑΝ, εμφανίζονται οι λεπτομέρειές του σε αναδυόμενο παράθυρο.

5. Ο επιχειρηματίας / επιτηδευματίας έχει τη δυνατότητα να προσθέσει έναν ή περισσότερους ΕΤΛ, εφόσον έχει τουλάχιστον μία δραστηριότητα η οποία εμπίπτει στις Ομάδες Δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τη μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές δαπάνες, εστίαση, ξενοδοχεία, είδη ένδυσης, υπόδησης κ.ά.). Εάν δεν υπάρχει δραστηριότητα η οποία να εμπίπτει σε κάποια από τις συγκεκριμένες ομάδες, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα και δεν είναι δυνατή η εισαγωγή ΕΤΛ. Η δυνατότητα εισαγωγής ΕΤΛ για αυτές τις περιπτώσεις θα ενεργοποιηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η προσθήκη γίνεται μέσω του πλήκτρου Προσθήκη Επαγγελματικού Λογαριασμού.

6. Ο χρήστης θα πρέπει να εισαγάγει τον ΕΤΛ σε μορφή IBAN ως ακολούθως:

Εισάγει τον ΙΒΑΝ και επιλέγει την Ομάδα Δαπανών στην οποία θα πρέπει να εντάσσονται οι κινήσεις του λογαριασμού αυτού. Οι Ομάδες Δαπανών μπορεί να είναι κάποια ή κάποιες από τις Γενικές Δαπάνες, Ιατρικές Δαπάνες, Φαρμακευτικές Δαπάνες, Εμπορία Οχημάτων και Λειτουργία Συνεργείων, ανάλογα με τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Στο τέλος, μπορεί να επιβεβαιώσει ή να ακυρώσει την καταχώριση. Στην περίπτωση που επιλεγεί Ακύρωση, ο χρήστης οδηγείται στην Αρχική Οθόνη.

7. Στην περίπτωση που επιλεγεί Επιβεβαίωση, πραγματοποιείται η ακόλουθη επεξεργασία: Επαλήθευση των ψηφίων ελέγχου του IBAN. Έλεγχος αν ο λογαριασμός είναι ήδη καταχωρισμένος από τον ίδιο τον χρήστη.

8. Αναζήτηση και εμφάνιση της ονομασίας της τράπεζας. Αν ο ΙΒΑΝ που εισάγει ο χρήστης ανήκει σε ελληνική τράπεζα, τότε συμπληρώνεται αυτόματα το όνομα της τράπεζας στην οποία ανήκει ο λογαριασμός.

9. Έλεγχος αν ο λογαριασμός έχει ήδη δηλωθεί ως ΕΤΛ από άλλον επιτηδευματία και αν αυτή η ιδιότητα παραμένει σε ισχύ.

10. Εφόσον οι έλεγχοι είναι επιτυχείς, εμφανίζεται οθόνη επιβεβαίωσης ως ακολούθως: Πατώντας το πλήκτρο Διόρθωση Στοιχείων, επιστρέφουμε στην προηγούμενη οθόνη, ενώ με το πλήκτρο Καταχώριση ολοκληρώνεται η καταχώριση του ΕΤΛ.

11. Διαγραφή ΕΤΛ. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαγράψει έναν ή περισσότερους ΕΤΛ.

12. Για κάθε εγγραφή ΕΤΛ εμφανίζεται η επιλογή διαγραφής του. Εφόσον ο χρήστης επιλέξει Διαγραφή, εμφανίζεται: ο χρήστης επιλέγει είτε να επιβεβαιώσει τη διαγραφή του ΕΤΛ προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί είτε να την ακυρώσει και να επιστρέψει στην Αρχική Οθόνη.

13. Στην περίπτωση που επιλεγεί Διαγραφή, ελέγχονται τα ακόλουθα: Εάν ο ΕΤΛ είναι μοναδικός. Η εφαρμογή παράγει προειδοποιητικό μήνυμα ότι είναι υποχρεωμένος να διαθέτει τουλάχιστον έναν ΕΤΛ.Εάν ο ΕΤΛ ήταν σε status «Προς επιβεβαίωση», τότε η εφαρμογή παράγει προειδοποιητικό μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται η διαγραφή λογαριασμών που η κατάστασή τους είναι «Προς επιβεβαίωση». Εάν ο χρήστης επιθυμεί να αντικαταστήσει έναν ΕΤΛ, θα πρέπει πρώτα να εισαγάγει τον νέο ΕΤΛ και στη συνέχεια να διαγράψει τον παλαιό. Η σειρά αυτή είναι υποχρεωτική εάν υπάρχει μόνο ένας ενεργός ΕΤΛ.

14. Οι λογαριασμοί που εισάγονται από τους επιχειρηματίες / επιτηδευματίες αποστέλλονται καθημερινά στα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία ελέγχουν την ορθότητά τους (π.χ. υπαρκτός λογαριασμός, ο λογαριασμός ανήκει πράγματι στον χρήστη που τον δηλώνει κ.ά.). Εφόσον ένας λογαριασμός επιβεβαιωθεί από το τραπεζικό ίδρυμα, αλλάζει κατάσταση από «Προς επιβεβαίωση» σε «Επιβεβαιωμένος». Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζεται ως απορριφθείς. Σε περίπτωση απόρριψης, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με το τραπεζικό ίδρυμα για να εξακριβώσει τον λόγο της απόρριψης.

15. Σε κάθε Ενέργεια (προσθήκη, διαγραφή κ.λπ.) δημιουργείται μια εγγραφή με τις ακόλουθες πληροφορίες: Ημερομηνία. ΙΒΑΝ Τράπεζα. Ενέργεια. Νέα κατάσταση. Αιτιολογία.Κωδικός αναφοράς.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι:

  • Οι δικαιούχοι πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας με υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω POS. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.
  • Στον επαγγελματικό λογαριασμό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
  • Συναλλαγές που αφορούν την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου, μέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 ανεξαρτήτως του μέσου συναλλαγής, διενεργούνται μέσω επαγγελματικού λογαριασμού.
  • Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί δηλώνονται με χρήση του Αριθμού Λογαριασμού Πληρωμών. Εφόσον υπάρχει ΙΒΑΝ, δηλώνονται υποχρεωτικά με τη μορφή αυτή και επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του Λογαριασμού, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση του.
  • Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των Λογαριασμών.
  • Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των επαγγελματικών λογαριασμών τους, σε περίπτωση που οι συναλλαγές της παρ. 2 διενεργούνται σε πλέον του ενός επαγγελματικούς λογαριασμούς.
  • Οι δικαιούχοι πληρωμής δύνανται να διαγράφουν Επαγγελματικό Λογαριασμό ή/και να προβαίνουν σε προσθήκη Επαγγελματικού λογαριασμού, σε περίπτωση τροποποίησης. Οι μεταβολές που επέρχονται στους επαγγελματικούς λογαριασμούς δηλώνονται εντός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία επήλθε η μεταβολή. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της νέας απόφασης.
  • Η ΑΑΔΕ δύναται να αξιοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς για την υλοποίηση του άρθρου 16 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss