Κλίμα Ελλάδα: Καταρτίστηκε το εθνικό σχέδιο

Η Ελλάδα παρουσίασε το σχέδιο που έχει καταρτίσει για το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχει συνάρτηση.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το 2030 καλούν τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν εθνικά σχέδια σχετικά με το κλίμα και την ενέργεια, με περίοδο εφαρμογής το διάστημα 2021-2030. Τον Οκτώβριο του 2020, η Κομισιόν δημοσίευσε μία αξιολόγηση για κάθε εθνικό σχέδιο. Η Ελλάδα είχε καταθέσει το πλάνο της από το Δεκέμβριο του 2019. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε μια έκθεση για το ελληνικό σχέδιο.

Κλίμα Ελλάδα

Τα στατιστικά αποκαλύπτουν

Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το 2.4% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ και έχει μειώσει τις εκπομπές αυτές ταχύτερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, από το 2005. Αντίθετα, η αποδέσμευση της ελληνικής οικονομίας από τον άνθρακα έχει φτάσει μόλις το 23% στο διάστημα 2005-2019, σε χαμηλότερους ρυθμούς από το μέσο όρο της ΕΕ.

Στην Ελλάδα οι εκπομπές της ενεργειακής βιομηχανίας έχουν πέσει σχεδόν στο μισό από το 2005 έως το 2019, μειώνοντας το μερίδιό τους στην συνολική εκπομπή αερίων κατά 14%. Περαιτέρω μειώσεις αναμένονται όσο η χώρα προχωρά στην κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων. Πάντως ο τομέας που παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των εκπομπών ρύπων ήταν στη μεταποίηση και τις κατασκευές, όπου έφτασε μείωση κατά 54% σε σχέση με το 2005. Από την άλλη στις μεταφορές και τη γεωργία οι μειώσεις ήταν χαμηλές.

Η απόφαση μείωσης εκπομπών

Σύμφωνα με την Απόφαση για την Κατανομή Προσπαθειών 2013-2020, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της σε τομείς που δεν περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών (σύστημα ανώτατων ορίων και δικαιωμάτων εμπορίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου), κατά 4%, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2005 και μέχρι στιγμής η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση, σημειώνει το Ευρωκοινοβούλιο και με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Το μερίδιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα έφτασε το 19.7% το 2019. Ο στόχος της χώρας για 35% το 2030 επικεντρώνεται κυρίως στις αλλαγές στον τομέα των μεταφορών και της ψύξης/θέρμανσης.

Δημογραφικό και ρύπανση

Το 2019 η Ελλάδα των 10.7 εκατομμυρίων κατοίκων αντιστοιχεί στο 2.4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2019 ήταν κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και για το διάστημα 2005-2015 μείωσε τα επίπεδα εκπομπής ανά πολίτη σε μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη συνολική κατά κεφαλήν μείωση στην ΕΕ για το ίδιο διάστημα.

Σημειώνεται στην έκθεση μάλιστα ότι ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται από το 2011 και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχίσει να μειώνεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή τάση που προβλέπει μείωση από το 2045.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss