Ο Stephen Spielberg ζητάει συγνώμη για την ταινία Jaws – Cineramen

Βαθμολόγησε το άρθρο

[Total: 0 Average: 0]

Μπορεί να θεωρείται η πρώτη σπουδαία ταινία του Steven Spielberg και μια από τις πιο κλασικές του κινηματογράφου, αλλά ο σκηνοθέτης αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη και να απολογηθεί για την ταινία Jaws.

O διάσημος σκηνοθέτης δηλώνει μετανιωμένος για τη σκηνοθετική του ματιά στην ταινία, ζητώντας συγγνώμη γιατί συνειδητοποίησε πως άλλαξε τον τρόπο που το κοινό «βλέπει» τους καρχαρίες. Στην εκπομπή «Desert Island Discs» στο ραδιόφωνο του BBC, δήλωσε: «Πραγματικά και μέχρι σήμερα λυπάμαι για τον αποδεκατισμό του πληθυσμού των καρχαριών, λόγω του βιβλίου και της ταινίας. Πραγματικά, ειλικρινά, μετανιώνω γι’ αυτό».
Το φιλμ που κυκλοφόρησε το 1975 και άλλαξε ολοκληρωτικά τις σκέψεις του κοινού, γύρω από την αντιμετώπιση του σαρκοφάγου ζώου, επανέρχεται στην επικαιρότητα με ένα… φιλικό, προς τους καρχαρίες, κλίμα.
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ 47 χρόνια αργότερα παραδέχτηκε πως το βραβευμένο με Όσκαρ θρίλερ, δυσφήμισε τα θαλάσσια πλάσματα, προκαλώντας ή επιτείνοντας τον τρόμο για αυτά, ενώ ενίσχυσε και την επιθυμία των ανθρώπων για σούπα με πτερύγια καρχαρία τη δεκαετία του 1990.
Η παρουσιάστρια Λόρεν Λαβέρν σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής συνέντευξης, ρώτησε τον σκηνοθέτη, πώς θα ένιωθε αν ο ίδιος ήταν περικυκλωμένος από καρχαρίες, στο φανταστικό ερημονήσι που είχε στηθεί για το σκηνικό της ταινίας: «Είναι ένα πράγμα που ακόμα φοβάμαι. Όχι για να με φάει ένας καρχαρίας, αλλά ότι οι καρχαρίες είναι κατά κάποιον τρόπο θυμωμένοι μαζί μου για τη φρενίτιδα των ψαράδων που συνέβη μετά το 1975».
Μεταξύ άλλων ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ξεκαθάρισε ότι οι σκηνοθέτες «δεν πρέπει να χειραγωγούν το κοινό εκμεταλλευόμενοι το θυμικό τους» τονίζοντας πως για αυτό νιώθει ενοχές: «Το έκανα αυτό μερικές φορές στο “Πνεύμα του Κακού” και οπωσδήποτε στα “Σαγόνια του Καρχαρία”».
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, ο παγκόσμιος πληθυσμός των καρχαριών μειώθηκε κατά περισσότερο από 71%, μεταξύ 1970 και 2018. Μάλιστα ακόμα μια μελέτη του 2013 υπολόγισε ότι 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται ετησίως. Επιπλέον, πέρυσι, η Διεθνής Ένωση για τη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss