Οι πιο όμορφες πόλεις του κόσμου – Ποια ελληνική πόλη βρίσκεται στη λίστα;

Αν υπάρχει κάτι σε αυτόν τον κόσμο που πραγματικά αψηφά την ποσοτικοποίηση, αυτό είναι η ομορφιά, ωστόσο αυτό δεν έχει σταματήσει τους ανθρώπους να προσπαθούν να την ποσοτικοποιήσουν.

Στις μέρες μας, ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να γίνει αυτό είναι η σύγκριση μιας σειράς μετρήσεων μήκους και πλάτους μιας οπτικής εικόνας για να προσδιοριστεί πόσο κοντά βρίσκονται οι αναλογίες της στη «Χρυσή Τομή» -ένα προς περίπου 1,618. Συχνά υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε πράγματα -σκυλιά, γάτες, φυτά, ανθρώπους- που αντικατοπτρίζουν περισσότερο αυτή την αναλογία.

Η λήψη μετρήσεων ενός μόνο λουλουδιού ή προσώπου για να διαπιστωθεί πόσο «όμορφο» είναι φαίνεται διαχειρίσιμη. Το να προσπαθήσουμε, όμως, να αποδώσουμε μια αισθητική αξία σε μια ολόκληρη πόλη είναι λίγο πιο περίπλοκο, εξηγεί το mentalfloss.com.

Πώς οι επιστήμονες εξέτασαν τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο

Έτσι, οι αναλυτές του Online Mortgage Advisor εστίασαν τη μελέτη τους στην αρχιτεκτονική. Αρχικά άντλησαν υλικό από το Google Street View σε πόλεις σε όλο τον κόσμο για εικόνες εκατοντάδων κατοικημένων δρόμων και περίπου 2400 εμβληματικών κτιρίων.

Στη συνέχεια, υπολόγισαν τις αναλογίες όλων αυτών των οικοδομημάτων για να διαπιστώσουν πόσο στενά το καθένα ακολουθεί τη Χρυσή Τομή. «Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο κοντά είναι κατά μέσο όρο τα κτίρια μιας πόλης στο να ταιριάζουν με τη Χρυσή Τομή», έγραψαν οι ερευνητές.

Ποια πόλη κέρδισε την πρώτη θέση στην κατάταξη;

Αν δίνετε προτεραιότητα στη μαθηματική τελειότητα πάνω απ’ όλα όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι, λοιπόν, η καλύτερη επιλογή σας είναι η Ιταλία: Η Βενετία κατέλαβε την πρώτη θέση, με βαθμολογία 83,3 τοις εκατό, και η Ρώμη ήταν δεύτερη με 82. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Βαρκελώνη, στην Ισπανία, με βαθμολογία 81,9 και τέταρτη η πρωτεύουσα της Τσεχίας, η Πράγα, με 78,7. Την πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσε η Νέα Υόρκη, συγκεντρώνοντας 77,7 βαθμούς, ακολουθούμενη από την Αθήνα με 77,5 βαθμούς.

Η Φλωρεντία κατέλαβε τη 13η θέση. Η Γαλλία διαθέτει, επίσης, τρεις πόλεις στην πρώτη 25άδα: Μπορντό, Παρίσι και Στρασβούργο. Τέλος, τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ βρέθηκαν στη λίστα, από τη Νέα Υόρκη στην πέμπτη θέση έως το Μαϊάμι στην 22η.

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss