Όταν ο Stanley Kubrick δέχτηκε απειλές για την ταινία Clockwork Orange – Cineramen

Βαθμολόγησε το άρθρο

Σίγουρα η ταινία Clockwork Orange είναι σήμα-κατατεθέν μιας σπουδαίας κινηματογραφικά εποχής (δεκαετία των 70’s) από τον σπουδαίο Stanley Kubrick, πρωτοποριακή και προκειται για μια προσπάθεια αναμφίβολα μελλοντολογικά ακριβέστατη.

Ωστόσο αυτό που ίσως πολλοί δεν ξέρουν είναι πως υπήρξαν απειλές για την ζωή του Stanley Kubrick με αφορμή την ταινία και κυρίως το γεγονός ότι κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 1971, καθότι κοινό και κριτικοί ξεσπάθωσαν κατά του Clockwork Orange.
Όπως γράφει η Μηχανή του Χρόνου, χαρακτηρίστηκε «αποτρόπαια» και «βίαιη», ενώ παράλληλα θεωρήθηκε πως ήταν από τους κύριους λόγους για την έξαρση της εγκληματικότητας στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ ο Kubrick δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του και των μελών της οικογένειας του.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το εξής: «Σου υποσχόμαστε ότι θα βρούμε που μένεις στο Λονδίνο και θα σου επιτεθούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως ο Άλεξ και η συμμορία του κάνουν σε όλη την ταινία» με πολλά απειλητικά σημειώματα.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ζήτησε από την εταιρεία διανομής «Warner Brothers» να την αποσύρει από τις αίθουσες προβολής του Ηνωμένου Βασιλείου. Πάντως η ταινία όχι μόνο παίχτηκε κανονικά στην Αμερική αλλά ήταν υποψήφια για 4 βραβεία Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας,  Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ.
H υπόθεση για την ταινία είναι η εξής: Mια συμμορία νεαρών κακοποιών με αρχηγό τον Alex σε μια ζοφερή φουτουριστική Αγγλία καθημερινά επιδίδεται σε πράξεις ωμής βίας και βανδαλισμών, χαμένη σε ένα κόσμο ναρκωτικών, βίαιων ενστίκτων και πλήξης. Ωστόσο, μετά από προδοσία των «φίλων» του, ο Alex,αφού συλλαμβάνεται και τιμωρείται με ποινή πολλών ετών αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα μυστικό κρατικό πείραμα σωφρονισμού με το οποίο η «επανένταξη» στην κοινωνία θα γίνει ταχύτατα. Ουσιαστικά μέσω του …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss