Πάμε σινεμά: The Wave

Νορβηγική ταινία καταστροφής, από τον σκηνοθέτη Roar Uthaug, που το 2018 ετοιμάζεται για την είσοδο του στα μεγάλα σαλόνια του Hollywood, όταν και θα μας παρουσιάσει την επανεκκίνηση του «Tomb Raider». Η ιστορία του βασίζεται σε πραγματικά (εν δυνάμει) γεγονότα, καθορίζοντας το παρόν ως «προφητική» αφύπνιση για τους 250 περίπου κατοίκους, του εντυπωσιακού Geiranger της Νορβηγίας.

Ο Uthaug, αιχμαλωτίζει με το φακό του, την άγρια ομορφιά που περιτριγυρίζει τη «σκηνή» του, χρωματίζοντας παράλληλα με αποχρώσεις του μαύρου τα πλάνα του. Η κλειστοφοβική αυτή εκδοχή, εναρμονίζεται άρτια με την υποβόσκουσα απειλή, εγκλιματίζοντας το θεατή στους «χώρους» και τη φιλοσοφία του film. Επιπροσθέτως, έξυπνα καλύπτει με αυτό τον τρόπο μοιραίες ατέλειες τη στιγμή που ξεσπά η κόλαση, οπότε και κατά την έλευση των ειδικών εφέ. Φυσικά, γνωρίζοντας το βαθμό δυσκολίας όσον αφορά την απεικόνιση κινηματογραφικά του υδάτινου στοιχείου (και δη σε φάση τσουνάμι), περιορίζουμε τις απαιτήσεις μας, σημειώνοντας όμως ενστάσεις σχετικά με το μοντάζ, όταν κατά τη γνώμη μας, πολλά πράγματα θα μπορούσαν να παραμείνουν στο «πάτωμα» του editing room.

Το back story, χαρακτηριστικό κάθε ταινίας του είδους, αφού έτσι σου συστήνεται η βασική ομάδα πρωταγωνιστών, συντηρεί μια κάποια συμπάθεια στα πρόσωπα τους (ο Kristoffer Joner παραμένει ο ηθοποιός εκείνος που κεντρίζει το ενδιαφέρον σου με την απόδοσή του), τηρουμένων των αναλογιών και της -σκληρής- ιδιοσυγκρασίας των Νορβηγών. Αυτό, ίσως ξενίζει στο έμπειρο cine-μάτι, αφού απουσιάζουν οι φανφάρες και οι υπερβολές, τονίζουν όμως το ρεαλιστικό στοιχείο όσο λίγες ταινίες του είδους έχουν επιτύχει στο παρελθόν.

Το «Bølgen», χωρίς να ανακαλύπτει κάτι καινούργιο στο χώρο του, είναι μια φρέσκια πρόταση, δείγμα ενός νεαρού σκηνοθέτη που σύντομα θα μας απασχολήσει σε μεγαλύτερης κλίμακας παραγωγές. Εδώ, έχοντας περάσει τις εξετάσεις ως κινηματογραφιστής που σέβεται το υλικό και τον θεατή του, προσφέρει ένα άρτιο πακέτο ψυχαγωγίας, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα ένα παρωχημένο θεματικά είδος. Προσμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τη συνέχεια της καριέρας του…

2,5/5

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss