Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με νομοθετική διάταξη που εξέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ).

Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη του ΥΠΟΙΚ, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια διάταξη, η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου είναι μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση περί παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων;

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Έτσι, η Κυβέρνηση θέλησε να πάρει αυτή την απόφαση για να διευκολυνθούν τόσο οι φορολογούμενοι πολίτες, όσο και οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας έτσι κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης μάλιστα της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου, το οποίο προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος;

«Η Κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, για να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες», τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Πιο συγκεκριμένα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος ο οποίος προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται επίσης, και σε φορολογικά μέτρα τα οποία έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως:

  • η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές,
  • η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης
  • η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss