Πάρος: Αντιδράσεις για τα 2 αιολικά πάρκα

0
86
100X70 VESTAS

Εγκλημα για το νησί της Πάρου αποτελεί, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή και τους κατοίκους, η δημιουργία αιολικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτει από την απόφαση που πήρε το 2014 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Συγκεκριμένα, για την Πάρο είχε εγκριθεί η δημιουργία δύο αιολικών πάρκων με συνολικά 22 ανεμογεννήτριες διάσπαρτες σε όλο το νησί.

«Η Πάρος είναι τουριστικός προορισμός. Ξεχωρίζει για το μπλε της θάλασσας και το άσπρο των σπιτιών. Οταν μπουν 22 ανεμογεννήτριες, μήκους 100 μέτρων η μία, πάνω σε λόφους 250 μέτρων, τότε θα αλλοιωθεί το κυκλαδίτικο τοπίο» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για την τοπική οικονομία, γιατί η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται στη Στερεά Ελλάδα. Εκτός από τον τουρισμό που θα πληγεί ανεπανόρθωτα, αλλοιώσεις θα υποστούν αγροτικές εκτάσεις, από τις οποίες ζουν οι κάτοικοι, αφού θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία των αιολικών πάρκων ακόμη και η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου.
Το ζήτημα με τις ανεμογεννήτριες καίει, όπως είναι φυσικό, τους ντόπιους.

«Οι κάτοικοι κατανοούν ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα είναι μια ανεπανόρθωτη αλλαγή που θα πλήξει τις ζωές τους» αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής αγώνα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών Κώστας Ροκονίδας. Οι Παριανοί δίνουν ηχηρό «παρών» στις κινητοποιήσεις για το ζήτημα, όπως στην τελευταία συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή στην πλατεία Μαντώς Μαυρογένους, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Απώτερος στόχος των κινητοποιήσεων, όπως λέει ο ίδιος, είναι μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ώστε να ανακληθεί η απόφαση του 2014.

Δημοτική Αρχή και κάτοικοι περιμένουν εναγωνίως την εκδίκαση της υπόθεσης για τις ανεμογεννήτριες τον Μάιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχε γίνει προσφυγή. Παράλληλα, ο δήμαρχος κ. Κωβαίος προχώρησε στη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, στο οποίο συμμετέχουν οι δήμαρχοι Ανδρου, Νάξου, Σύρου, Τήνου και ο αντιδήμαρχος Ρόδου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις για το θέμα. «Υπάρχουν νόμοι για την προστασία του κυκλαδίτικου τοπίου. Δεν είναι δυνατόν η ανάπτυξη να τα ισοπεδώνει όλα, να γίνονται τα νησιά βιομηχανικές ζώνες παραγωγής ενέργειας. Μπορεί να κερδίσουν ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την καταστροφή του τόπου» καταλήγει ο κ. Ροκονίδας.

Ρεπορτάζ
Παναγιώτα Φλώρου