Πότε ο καιρός θα θυμίζει καλοκαίρι – Τι προκαλεί την αστάθεια και τα έντονα φαινόμενα

Μπορεί να είναι Ιούνιος μήνας, αλλά ο καιρός δεν θυμίζει καλοκαίρι, καθώς υπάρχουν βροχές και έντονα φαινόμενα σε αρκετά σημεία της χώρας. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή πρόκειται να αλλάξει, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε στο kolydas.gr ότι τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν την Ελλάδα κατά κανόνα κινούνται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα αυτά εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ και τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking). Αυτός ο εμποδισμός που επικρατεί εδώ και πολλές εβδομάδες είναι Ω – Εμποδισμός.

Έτσι, η κίνηση των αερίων μαζών αλλάζει πορεία και οι ψυχρότερες και ασταθείς αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη κινούνται νοτιότερα προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Οι ψυχρές αυτές μάζες προκαλούν έντονα φαινόμενα αστάθειας τα οποία συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό, καθώς οι αντικυκλώνες που δημιουργούνται μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές βδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς τον ίδιο τύπο καιρού, για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.

Η εμμονή αυτού του τύπου καιρού θα διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα, όπου εκτός από τη Βαλκανική και την Ελλάδα, μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Ιταλία καθώς επίσης η Δυτική Μεσόγειος και τα βόρεια τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Εντούτοις, η κατάσταση αλλάζει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου σύμφωνα με τα προγνωστικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου της υπηρεσίας EFFIS/Copernicus.

Στο χρονικό διάστημα από 19-25 Ιουνίου 2023 οι βροχές επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα και οι υψηλότερες τιμές περιορίζονται στη βόρεια Βαλκανική, όπως και στη Δυτική Ευρώπη.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss