Σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία -Ποια πλαστικά απαγορεύτηκαν από 3 Ιουλίου;

Σε ισχύ τέθηκε μία ευρωπαϊκή οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκαν τα πλαστικά από τις 3 Ιουλίου.

Από την Κυριακή, 3 Ιουλίου, η Ελλάδα, μαζί και με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ακολουθεί τον κανόνα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για απαγόρευση συγκεκριμένων κατηγοριών πλαστικών μίας χρήσης. Ξεχνάμε πλαστικά μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες κ.ά.

Όπως είχε συζητηθεί και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα πλαστικά απόβλητα αποτελούν σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο και μια ευκαιρία η ανακύκλωση να συμβάλλει στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε κανόνα που περιλαμβάνει και την απαγόρευση 10 τύπων πλαστικών προϊόντων, μιας χρήσης, τα οποία συναντώνται με τη μεγαλύτερη συχνότητα στις ευρωπαϊκές παραλίες, γεγονός που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία μας, κατ’ επέκταση. Αυτά τα πλαστικά είδη μιας χρήσης αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων στην ΕΕ. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο να μειωθεί δραστικά η παραγωγή των ορισμένων προϊόντων, για τα οποία υπάρχουν και εναλλακτικές «πράσινες» λύσεις.

Από την άλλη μεριά, η στρατηγική μιας πράσινης, βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας στέκεται στον τομέα της ανακύκλωσης που αποτελεί κι ένα πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με προοπτική. Γιατί το χαμηλό μερίδιο ανακύκλωσης πλαστικών στην ΕΕ σημαίνει σημαντικές απώλειες και στην οικονομία όταν το 95% της αξίας των πλαστικών υλικών συσκευασίας χάνεται μετά από έναν σύντομο κύκλο πρώτης χρήσης.

Από την Κυριακή 3 Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση των εξής πλαστικών:

  • μαχαιροπίρουνα,
  • πιάτα
  • καλαμάκια,
  • περιέκτες από φελιζόλ
  • κυπελάκια ποτών από φελιζόλ
  • περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,
  • αναδευτήρες ποτών,
  • μπατονέτες,
  • στηρίγματα για μπαλόνια,
  • πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)

Θα απειλείται με την επιβολή προστίμου όποιος δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή οδηγία. Βέβαια, οι επιχειρήσεις λιανικής θα διαθέτουν ένα χρονικό διάστημα, ως μεταβατική περίοδο, στο οποίο θα εξαντλήσουν το στοκ των συγκεκριμένων πλαστικών, εωσότου αντικατασταθούν από εναλλακτικές- βιώσιμες λύσεις.

Ο απώτερος σκοπός της απαγόρευσης είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026 στην ΕΕ.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss