Στα «ύψη» η τιμή του καφέ – Πού φτάνει η τιμή της ποικιλίας robusta

H τιμή της ποικιλίας robusta «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008, καθιστώντας το συγκεκριμένο ρόφημα ιδιαίτερα… «πικρό» για τους λάτρεις του καφέ.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο εκτινάχθηκαν έως και τα 2.790 δολάρια ανά τόνο, στην υψηλότερη τιμή από την έναρξη των συμβολαίων 15 χρόνια πριν.

Πού οφείλεται η εκτίναξη της τιμής για την ποικιλία robusta

Το Κέντρο Κλιματικών Προβλέψεων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επιστροφή του φαινομένου «Ελ Νίνιο» και οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι η έντασή του θα είναι από μέτρια έως και ενδεχομένως ισχυρή.

Το καιρικό αυτό φαινόμενο φέρνει συνήθως θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας της ποικιλίας, όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με arabica, mobilechallenge, outdoorchallenge Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση τουλάχιστον 50% από την έναρξη της χρονιάς, καθώς οι προμήθειες των κόκκων, που χρησιμοποιούνται σε στιγμιαίο καφέ και εσπρέσο, δεν ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση. Το αυξημένο κόστος ζωής ωθεί τους καταναλωτές σε αυτή την ποικιλία έναντι της πιο ακριβής arabica.

Σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι παρασκευαστές χαρμανιών καφέ αυξάνουν την ποσότητα της ποικιλίας robusta που χρησιμοποιούν, οι καλλιεργητές προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς παραγωγής.

Ωστόσο, εμπόδιο καθίσταται τόσο το υψηλότερο κόστος λιπασμάτων όσο και η ξηρασία. Όλα αυτά καθιστούν ελλειμματική την παγκόσμια αγορά καφέ για τρίτη συνεχόμενη σεζόν το 2023-24.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με arabica, γυαλί, κάτοψη Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Το Βιετνάμ, ο μεγαλύτερος παραγωγός της ποικιλίας robusta στον κόσμο, συγκέντρωσε πιθανώς τη μικρότερη σοδειά του εδώ και τέσσερα χρόνια. Η καλλιέργεια στη Βραζιλία, τη Νο. 2 χώρα-παραγωγό της ποικιλίας, αναμένεται να μειωθεί κατά 5%, ενώ η παραγωγή της Ινδονησίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss