Τα 6 ελληνικά νησιά με τις πιο όμορφες Χώρες

Το κυκλαδίτικο τοπίο με τις γραφικές Χώρες όπου κυριαρχούν τα στενά σοκάκια και τα ασβεστωμένα σπίτια πάντα κλέβουν τις εντυπώσεις στις αποδράσεις στα ελληνικά νησιά.

Το σύμπλεγμα των Κυκλάδων αποτελείται από όμορφα γραφικά νησιά που διατηρούν την αρχιτεκτονική τους εντυπωσιάζοντας του επισκέπτες, ενώ το κάδρο είναι πραγματικά σαν καρτ-ποστάλ με εικόνες γεμάτες χρώματα.

Στενά πλακόστρωτα σοκάκια, περιποιημένες αυλές γεμάτες λουλούδια, σπίτι λευκά με πολύχρωμα παράθυρα, διάσπαρτα ξωκλήσια, μικρές πλατείες και συνήθως Κάστρα συνθέτουν το κάδρο των Κυκλάδων που όσες φορές και να το βλέπουμε δεν το χορταίνουμε από την ομορφιά και τη μαγεία που βγάζει.

Ποια ελληνικά νησιά διαθέτουν τις πιο ωραίες Χώρες;

1. Φολέγανδρος

Φολέγανδρος: Μικρή, αλλά πολυπρόσωπη | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Φολέγανδρος είναι από τα ωραιότερα κυκλαδίτικα νησιά που έχει μια πανέμορφη γραφική Χώρα,η οποία δεσπόζει σε υψόμετρο 200 μέτρων φτιάχνοντας ένα μοναδικό κάδρο ομορφιάς για τον επισκέπτη. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η Φολέγανδρος είναι από τους πιο δημοφιλής ελληνικούς προορισμούς.

Η Χώρα του νησιού ακολουθεί το κυκλαδίτικο ρυθμό με πλακόστρωτα στενά σοκάκια, ασβεστωμένα κάτασπρα σπίτια με περιποιημένες αυλές όπου τώρα το καλοκαίρι κυριαρχούν τα λουλούδια, μικρές εκκλησίες διάσπαρτα και πολλές πλατείες.

Πάνω από τη Χώρα, τον γραφικό οικισμό που θα σας εντυπωσιάσει με την ομορφιά του, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς -τοποθετημένη στην κορυφή του λόφου όπου η θέα από το συγκεκριμένο σημείο είναι μοναδική. Αξίζει να φτάσετε ως εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

2. Μύκονος

Χώρα Μυκόνου: Τα 6+1 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε! - FAST FERRIES

Η Μύκονος είναι το νησί που το έχουμε συνδέσει με την ξέφρενη ζωή και μονοπωλεί πάντα το ενδιαφέρον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ποικιλοτρόπως, ωστόσο έχει μια από τις ωραιότερες Χώρες στις Κυκλάδες. Η γραφικότητα του νησιού και οι καταπληκτικές παραλίες έχουν καταφέρει να βάλουν τη Μύκονο στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η Χώρα, όπως ακριβώς την ονομάζουν οι ντόπιοι, ακολουθεί πιστά το κυκλαδίτικο ρυθμό με τα σοκάκια, τα λευκά σπίτια όπου αναδύονται λουλούδια, αμέτρητα ξωκλήσια και μικρά εκκλησάκια καταλήγοντας στο λιμάνι με τα καταγάλανα νερά και φυσικά τους περίφημους ανεμόμυλους όπου βρίσκονται από τον 16ο αιώνα.

Πέρα από τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα εστιατόρια και τα μπαρ, στα σοκάκια της Μυκόνου θα βρείτε μικρά παραδοσιακά καφενεία όπου κρατούν ζωντανή τη παράδοση σε ένα νησί που όσο και αν αλλάζει ποτέ δεν θα χάσει την ταυτότητα του.

Μια βόλτα στη «Μικρή Βενετία» μέσα στη Χώρα είναι σαν να βλέπετε καρτ-ποστάλ και η ωραιότερη ώρα είναι στο ηλιοβασίλεμα να την γυρίσετε περπατώντας στα γραφικά σοκάκια. Η συγκεκριμένη συνοικία είναι πάνω στη θάλασσα και κάποτε ζούσαν εκεί οι εύποροι καπεταναίοι του νησιού.

3. Ίος

Ένα πλούσιο οδοιπορικό στην Ίο -Καταπληκτικές παραλίες, στάσεις για φαγητό  και δραστηριότητες - iefimerida.gr

Η Ίος είναι από τα δημοφιλέστερα νησιά των Κυκλάδων που φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή, ωστόσο έχει πανέμορφα τοπία με γραφικά χωριά και καταπληκτικές παραλίες. Στην Ίο ή Νιο μπορείτε να απολαύσετε είτε χαλαρές διακοπές, είτε πιο έντονες καθώς συνδυάζει μοναδικά όλων των τύπων διακοπών.

Η Χώρα της Ίου βρίσκεται σκαρφαλωμένη αμφιθεατρικά και μια ωραία διαδρομή είναι από το λιμάνι να ανεβείτε πάνω στη Χώρα από τα σοκάκια του νησιού. Φτάνοντας στη Χώρα θα αντικρίσετε την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική να κυριαρχεί με τα στενά σοκάκια, τα κάτασπρα σπίτια και τις εκκλησίες να βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στον οικισμό.

Μέσα από τα γραφικά σοκάκια ακολουθήστε τις πινακίδες με κατεύθυνση προς την Παναγία την Γκρεμνιώτισσα και φτάνοντας εκεί θα σας αποκαλυφθεί όλη η μαγεία του νησιού. Πάνω από την εκκλησία υπάρχουν ακόμα τρία ξωκλήσια και έχουν θέα σε όλο το πέλαγος -μην παραλείψετε να τα επισκεφτείτε την ώρα που δύει ο ήλιος για να απολαύσετε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα σας σε νησί.

4. Άνδρος

Ανδρος, ένα εντυπωσιακό τοπίο: Η αρχόντισσα του Αιγαίου αποκαλύπτει τα  μυστικά της | Hellasjournal.com

Η Άνδρος απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά με την πρωτεύουσα του νησιού να είναι η Χώρα. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια μικρή χερσόνησο περπατώντας στο δρόμο οδηγεί στην πλατεία του Αφανή Ναύτη, το Κάτω Κάστρο και τη θάλασσα.

Περπατώντας μέσα στη Χώρα θα εντυπωσιαστείτε με τα αρχοντικά και τα νεοκλασικά σπίτια, ενώ έντονη είναι η αγάπη των κατοίκων για τις Τέχνες -στο νησί υπάρχουν πολλά μουσεία και γίνονται πολλές ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Στη Χώρα της Άνδρου ο επισκέπτης έχει πολλά αξιοθέατα να δει, όπως είναι ο φάρος Τουρλίτης -βρίσκεται στη θάλασσα πάνω σε ένα βράχο, το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη , ενώ έντονα είναι τα στοιχεία που έχουν διατηρηθεί επί Φραγκοκρατίας.

5. Αμοργός

Αμοργός (Χώρα) | Γραφικοί Οικισμοί

Στο κέντρο της Αμοργού στέκεται επιβλητική η Χώρα, η οποία δεν φαίνεται από τη θάλασσα και ο λόγος ήταν πως οι κάτοικοι την είχαν φτιάξει εκεί ψηλά προκειμένου να μην δέχονται επιθέσεις από τους πειρατές.

Η Αμοργός είναι ένα νησί με άγρια ομορφιά, πολλές αντιθέσεις και οι καταγάλανες παραλίες της έχουν ταξιδέψει μέσα από τον κινηματογράφο σε όλη την υφήλιο μέσα από την ταινία «Απέραντο γαλάζιο». Περπατώντας μέσα στη Χώρα ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πως το νησί έχει διατηρήσει πιστά την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του.

Πλακόστρωτα σοκάκια, όμορφα λευκά σπίτια με τους βασιλικούς να βρίσκονται στις αυλές, πλατείες και μικρά μαγαζιά συνθέτουν το κάδρο του όμορφου αυτού νησιού που βγάζει μια φινέτσα κι αρχοντιά. Να αναφέρουμε πως η Αμοργός είναι νησί της άγονης γραμμής των Κυκλάδων.

6. Κίμωλος

Η Χώρα της Κιμώλου - DiscoverKimolos.com

Η Κίμωλος είναι ένα νησί μοναδικής ομορφιάς που τα τελευταία χρόνια προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Κι εδώ η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται Χώρα και ακολουθεί πιστά την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Στενά σοκάκια, ασβεστωμένα σπίτια με μπλε παράθυρα, προσεγμένες αυλές και στο κέντρο δεσπόζει το Κάστρο- σήμα κατατεθέν του νησιού το οποίο στέκει εκεί από τον Μεσαίωνα.

Στη Χώρα χτυπάει η καρδιά του νησιού με τα καταλύματα, τα παραδοσιακά καφενεία και τα ταβερνάκια να συγκκεντρώνουν ντόπιους και επισκέπτες κάθε ώρα της ημέρας.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss