Το Τελευταίο Σημείωμα: Δυο ιδιαίτερης σημασίας προβολές για τους μαθητές Λυκείων Καισαριανής και Χαϊδαρίου

Χαϊδάρι, Καισαριανή, δυο τόποι με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση των 200 Ελλήνων αγωνιστών την Πρωτομαγιά του 1944, γεγονός που αφηγείται η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Το Τελευταίο Σημείωμα».

 

 

Η προχθεσινή ημέρα, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, όμως, ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τους συντελεστές της ταινίας. Και αυτό γιατί, στον κινηματογράφο Αθήναιον, στους Αμπελόκηπους, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστής σημασίας προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα». Μια προβολή για τους μαθητές των Λυκείων της Καισαριανής, τόπου εκτέλεσης των 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου του 1944.

Η προβολή της ταινίας έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής και τα Λύκεια της πόλης. Οι 700 περίπου μαθητές από τα Λύκεια του Δήμου Καισαριανής, συνοδεία των Διευθυντών των Λυκείων και των καθηγητών τους, παρουσία του Δημάρχου της πόλης Ηλία Σταμέλου και της Αντιδημάρχου Παιδείας Κανέλλας Γεωργοπούλου δημιούργησαν μια διαφορετικής δυναμικής ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα, με τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους, αγκαλιάζοντας τους συντελεστές της ταινίας καθ’ όλη την διάρκεια της προβολής.

Παρόντες στην προβολή ήταν ο σκηνοθέτης του «Τελευταίου Σημειώματος» Παντελής Βούλγαρης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, με την οποία συνυπογράφει το σενάριο, οι πρωταγωνιστές της ταινίας Λουκάς Κυριαζής (Κόβατς) και Βασίλης Κουκαλάνι (Σαράντος), ο παραγωγός Γιάννης Ιακωβίδης, ο μοντέρ Τάσος Γιαννόπουλος και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) που υπογράφει την μουσική της ταινίας.

Πριν ξεκινήσει η ταινία ο Παντελής Βούλγαρης δήλωσε «ότι αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή η σημερινή προβολή, γιατί πλήθος νέων θα παρακολουθήσουν την ταινία, κάτι που αποτελούσε και έναν από τους στόχους της ταινίας

Μετά το τέλος της προβολής οι μαθητές υπέβαλλαν ερωτήσεις στους συντελεστές της ταινίας και δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους που έβλεπαν στη μεγάλη οθόνη μια ιστορία συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου που ζουν και μεγαλώνουν.

Σε μια συζήτηση που διήρκησε σχεδόν μια ώρα, οι συντελεστές της ταινίας μοιράστηκαν με τους μαθητές την συγκίνηση τους που είχαν την χαρά να είναι παρόντες σε αυτή την προβολή και να συνομιλούν με τα παιδιά αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τα γυρίσματα της ταινίας, αλλά και παραλειπόμενα από την ιστορική τους έρευνα. Όπως ανέφερε ο κ. Βούλγαρης, «κατά την διάρκεια της διαδρομής των 200 από το Χαϊδάρι, στην Καισαριανή, οι κρατούμενοι πετούσαν στον δρόμο σημειώματα, τα οποία απλοί πολίτες βρήκαν και παρέδωσαν στους αγαπημένους και τις οικογένειες τους». Συμπληρώνοντας, η κα Ιωάννα Καρυστιάνη ανέφερε πως « ‘Το Τελευταίο Σημείωμα’ δεν είναι μόνο ένα, αυτό του Ναπολέωντα Σουκατζίδη στην Χαρά Λιουδάκη, είναι όλα τα σημειώματα που άφησαν οι κρατούμενοι που οδηγούνταν για εκτέλεση τα Χρόνια της Κατοχής, όχι μόνο οι 200 της Καισαριανής, άλλα όλα τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στον Δήμο Χαϊδαρίου και στον κινηματογράφο Άνοιξη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα», αυτή την φορά για τους μαθητές Λυκείου του Χαϊδαρίου, μια πρωτοβουλία που οργανώνεται σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Νικόλαο Καραγιάννη και τα Λύκεια της πόλης.

Σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη και σε σενάριο του ιδίου και της Ιωάννας Καρυστιάνη στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Λευτέρης Λαμπράκης, Μανώλης Ψαρουδάκης, Βασίλης Σύρρος μαζί με ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών. Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Το Τελευταίο Σημείωμα», είναι συνάμα ιστορία και μυθοπλασία, ένα κινηματογραφικό «σημείωμα» μνήμης, σεμνότητας και αναστοχασμού.

«Το Τελευταίο Σημείωμα» συνεχίζει να προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Tanweer και να συγκινεί το κινηματογραφικό κοινό με την δύναμη της ιστορίας που αφηγείται, με εισιτήρια που έχουν φτάσει ηδη τους 160.000 θεατές για τις τρεις πρώτες εβδομάδες προβολής της.

Αγκαλιάζοντας θερμά από την πρώτη μέρα προβολής την νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, τα σχόλια του κόσμου μιλούν όχι μόνο για μια συγκινητική ταινία, αλλά και για μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του Έλληνα σκηνοθέτη, με αξιομνημόνευτες ερμηνείες, με αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές, και το σημαντικότερο για μια ταινία που θα θυμούνται για χρόνια.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss