Τετραήμερη εργασία: Οι εργαζόμενοι φαίνεται πως παίρνουν λιγότερο συχνά αναρρωτική άδεια

Τα πορίσματα των προηγούμενων πιλοτικών δοκιμών δείχνουν θετικά αποτελέσματα αναφορικά με την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης βρετανικής μελέτης, οι εργαζόμενοι ήταν λιγότερο αγχωμένοι και είχαν μικρότερο κίνδυνο ψυχικών ασθενειών, όπως επαγγελματική εξουθένωση (burn-out).

Αξίζει να αναφερθεί πως το άγχος, η κόπωση και τα προβλήματα ύπνου μειώθηκαν επίσης κατά την περίοδο της μελέτης. Στη δοκιμή συμμετείχαν 61 εταιρείες με περίπου 2.900 εργαζόμενους. Η πλειονότητα των εργαζόμενων δήλωσε ότι ήθελε να συνεχίσει μόνιμα την τετραήμερη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη ευημερία των εργαζομένων είναι λόγος για την απόφαση αυτή, ενώ ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι φαίνεται πως παίρνουν λιγότερο συχνά αναρρωτική άδεια.

Σύμφωνα με την εργασιακή ψυχολόγο Χάνα Σάντε από το Ινστιτούτο Εργασιακής Έρευνας Leibniz, ο επαρκής χρόνος για χαλάρωση και το λιγότερο άγχος είναι οι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν.

Σύμφωνα με την Σάντε αυτό είναι επίσης σημαντικό για το ερώτημα πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η τετραήμερη εβδομάδα. Διότι πρέπει επίσης να αναλογιστεί κανείς πόσο υψηλά θα ήταν τα έξοδα, αν εξακολουθούσαν να υπάρχουν υψηλά επίπεδα αναρρωτικής άδειας και πολλές ψυχικές ασθένειες στην εταιρεία.

Αν και είναι κυρίως οι εργαζόμενοι που θέλουν μια τετραήμερη εβδομάδα, οι εταιρείες μπορούν επίσης να επωφεληθούν. «Κάθε εταιρεία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εάν προσφέρει τετραήμερη εβδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σάντε.

Ωστόσο, δεν είναι το μοντέλο με τον ίδιο αριθμό ωρών που κάνει τις εταιρείες ελκυστικές, αλλά η πραγματική μείωση των ωρών. «Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ανεχτούν άλλα πράγματα για αυτό», καταλήγει.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss