Θάλασσα Ελλάδα: Τα πιο καθαρά ευρωπαϊκά νερά

Η ευρωπαϊκή θάλασσα είναι αρκετά καθαρή με την Ελλάδα και την Κύπρο να έχουν τα σκήπτρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις αρχές του Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσαν την ευρωπαϊκή αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Η φετινή αξιολόγηση αφορά το 2020 και κάλυψε τον έλεγχο 22.276 περιοχών για κολύμβηση. Με τον όρο ύδατα κολύμβησης εννοούνται όχι μόνο, οι συνηθισμένες σε εμάς παραλίες, αλλά και οι λίμνες και τα ποτάμια, δηλαδή περιοχές που ευνοούν την κολύμβηση.

Ελλάδα θάλασσα

Η αξιολόγηση στηρίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που απαιτεί από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν και να αξιολογούν τα ύδατα κολύμβησης και τη διαχείριση τους βάσει ορισμένων χαρακτηριστικών σχετικών με τη ρύπανση πηγών που επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων και μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.

Θάλασσα: Ελλάδα και Κύπρος στην Κορυφή

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι τα ύδατα κολύμβησης στην Ευρώπη είναι υψηλής ποιότητας, καθώς το 93% των περιοχών αυτών πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων που ορίζονται στην νομοθεσία της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με βάση αυτά τα κριτήρια, το 97.1%, δηλαδή 1586 παραλίες, ποτάμια και λίμνες κρίνονται ως εξαιρετικά.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι όλες οι παραλίες και γενικά τα ύδατα για κολύμβηση εγγεγραμμένα στις επίσημες λίστες της ΕΕ γιατί είναι προφανές ότι ο κατάλογος θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το 2.1% των ελληνικών υδάτων κολύμβησης κρίνονται ως καλά. Επαρκή και ανεπαρκή ύδατα, οι άλλες δύο κατηγορίες, δεν υπάρχουν για τα ελληνικά δεδομένα. Ενώ το υπόλοιπο 0.9% αφορά περιοχές κολύμβησης που δεν κατηγοριοποιήθηκαν.

100% η Κύπρος

Η Κύπρος, για τις 112 αναγνωρισμένες κολυμβητικές περιοχές, είναι η πρώτη των πρώτων, πιάνοντας το 100% στην κατηγορία «εξαιρετικά». Η Μεγαλόνησος δεν είναι τυχαία ένας εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών στη Μεσόγειο. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν και η Μάλτα, με την Κροατία, την Αυστρία και τη Δανία, τα κράτη που έχουν ποσοστό πάνω από 90% εξαιρετικών υδάτων για κολύμβηση.

To αρνητικό ρεκόρ στη λίστα το κατέχει η Πολωνία με μόλις το 22% περίπου των υδάτων για κολύμβηση να κρίνονται εξαιρετικά και του Ην. Βασιλείου, που παρείχε τα στοιχεία, στο 17%. Και τα δύο κράτη μέλη όμως έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παραλιών τους μη κατηγοριοποιημένες, εξού και τα πολύ χαμηλά ποσοστά.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss