Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απεικονίζει τον γαλαξία Cartwheel με ανεπανάληπτη λεπτομέρεια

Η NASA και οι άλλες διαστημικές υπηρεσίες που συνεργάστηκαν στην κατασκευή του James Webb έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα ορισμένες εξαιρετικά εντυπωσιακές εικόνες από το διαστημικό παρατηρητήριο.

Πρόσφατα, μας έδωσαν μια νέα εικόνα του εντυπωσιακού γαλαξία Cartwheel, τον οποίο είχαν παρατηρήσει και παλαιότερα χάρη στο εμβληματικό διαστημικό Hubble και στα υπόλοιπα επίγεια τηλεσκόπια. Η NASA έκανε γνωστό, ότι το James Webb κατάφερε να αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες, τόσο για τον σχηματισμό των άστρων στον γαλαξία που απέχει περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, όσο και για τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του.
Χρησιμοποιώντας ανίχνευση υπέρυθρου φωτός, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μπόρεσε να αποκτήσει εικόνα για τον γαλαξία Cartwheel ακόμα και μέσα από τη σκόνη που απέκρυπτε τον γαλαξία από τα υπόλοιπα τηλεσκόπια. Η εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι μια σύνθεση από την NIRCam (Near-Infrared Camera) και το όργανο MIRI (Mid-Infrared Instrument) του James Webb. Στην ιστοσελίδα του διαστημικού τηλεσκοπίου προσφέρεται η εικόνα σε ακόμα υψηλότερη ανάλυση.
Τα δεδομένα από τη NIRCam, που αποτελεί το βασικό «μάτι» του τηλεσκοπίου είναι χρωματισμένα σε μπλε, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα ενώ τα δεδομένα από το MIRI είναι κόκκινου χρώματος. Η NASA λέει ότι οι μπλε κουκκίδες που εμφανίζονται στους κόκκινους στροβίλους της σκόνης είναι μεμονωμένα αστέρια ή θύλακες σχηματισμού αστεριών. «Η NIRCam αποκαλύπτει επίσης τη διαφορά μεταξύ της ομαλής κατανομής ή του σχήματος των παλαιότερων πληθυσμών αστεριών και της πυκνής σκόνης στον πυρήνα σε σύγκριση με τα σχήματα που σχετίζονται με τους νεότερο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss