Υπ. Παιδείας: Ψυχοκοινωνική στήριξη σε εκπαιδευτικούς και γονείς στις 4 πρωτεύουσες της Περιφέρειας Θεσσαλίας

0
228

Ενημερωτικές συναντήσεις για την υποστήριξη εκπαιδευτικών, γονέων-κηδεμόνων και στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διαχείριση κρίσεων, στρες, και τραυματικού άγχους από κλιμάκιο 17 ειδικών ψυχολόγων, πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στη σχολική κοινότητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε συνεργασία με την 1η ΥΠΕ και το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης συναντήσεις, κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος, από την Παρασκευή 15/09/2023 έως και την Κυριακή 17/09/2023, ειδικών επιστημόνων του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής με σκοπό την ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς και γονείς-κηδεμόνες στον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα με συνολική συμμετοχή 680 ατόμων.

Κατά τις συναντήσεις, τέθηκαν πολλά αιτήματα από διευθυντές και εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων για την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης μέσω, ομαδικών συναντήσεων, σεμιναρίων και webinars οι οποίες και θα συνεχιστούν για όσο αυτό είναι απαραίτητο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σκοπός των ενημερωτικών συναντήσεων είναι, η έκφραση, η ανταλλαγή βιωμάτων, η επεξεργασία των συναισθημάτων, η στήριξη αλλά και η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και η επιμόρφωση στη διαχείριση κρίσεων με την ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή, κατά το δυνατόν, προσαρμογή των παιδιών και των εφήβων στη νέα πραγματικότητα της ζωής τους και της σχολικής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα από τις 11 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 προηγήθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος των Συμβούλων Εκπαίδευσης, των Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, των Διευθυντών/ντριών όλων των σχολικών μονάδων Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης καθώς και των Διευθυντών/ντριών διευθυντές/διευθύντριες ΕΣΑΜΕΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τις φυσικές καταστροφές μέσω webinars.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε, ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών των σχολείων της Θεσσαλίας από την καθηγήτρια του ΠΜΣ «Σχολικής Ψυχολογίας», κ. Χατζηχρήστου Χρυσή προκειμένου να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τους μαθητές των σχολείων.

Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της ψυχολογικής υποστήριξης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με ποικίλες παρεμβάσεις, εκπαιδευτικό υλικό, on line και δια ζώσης ομαδικές και ατομικές υποστηρίξεις σε συνεργασία του ΥΠΑΙΘΑ με το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και την καθηγήτρια κ. Χατζηχρήστου Χρυσή με τους συνεργάτες της από το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.