Υποτιμημένες ταινίες: Nebraska (2013) – Cineramen

Βαθμολόγησε το άρθρο

[Total: 0 Average: 0]

Ένας φτωχός ηλικιωμένος που ζει στη Μοντάνα επιμένει να το σκάει από το σπίτι του, με απώτερο σκοπό να πάει στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα από ένα τζακ ποτ που νομίζει πως έχει κερδίσει. Η οικογένειά του, αγανακτισμένη από την άνοιά του που καθημερινά επιδεινώνεται, συζητά το ενδεχόμενο να τον βάλουν σε κλινική. Τη λύση προσπαθεί να δώσει ένας από τους δύο γιους του, ο οποίος προσφέρεται να πάει τον πατέρα του στη Νεμπράσκα με το αμάξι του, παρότι καταλαβαίνει τη ματαιότητα του όλου εγχειρήματος. Καθ’ οδόν, ο πατέρας του θα έχει ένα ατύχημα, κι έτσι οι δυο τους θα πρέπει να μείνουν μερικές μέρες στη μικρή, παρηκμασμένη πόλη της Νεμπράσκα όπου γεννήθηκε ο πατέρας, κι όπου, υπό το άγρυπνο βλέμμα του γιου του, θα βρεθεί απέναντι στο παρελθόν του.

Είναι μερικές ταινίες που ενώ αρχικά δεν σου γεμίζουν το μάτι, εντέλει με την νοσταλγία και μελαγχολία τους σε κάνουν να τις θυμάσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα, κι ας μην τις ξαναδείς ποτέ στην ζωή σου.
Πριν από πάρα πολλά χρόνια (ναι έχουμε και μια… κάποια ηλικία) θυμάμαι έπειτα από πιέσεις είχα υποκύψει να δω το Sideways του άγνωστου αλλά φιλόδοξου τότε Alexander Payne (έχοντας δεί και πιο πριν το καταπληκτικό δικό του About Schmitt με τον Jack Nicholson). Χαρακτηριστικά, είχα πάει με βαριά καρδιά και παρά τις διθυρραμβικές κριτικές για κάποιο λόγο, δεν με “πολυέψηνε” η εν λόγω ταινία. Ομολογώ ήταν από τις καλύτερες επιλογές που έχουν κάνει και ευγνωμονώ το άτομο που με παρέσυρε. Και εδώ στέκει αυτό που έγραψα στην εισαγωγή και θα χρησιμεύσει και για το Nebraska (αν και τότε αυτό ήθελα να το δω).
Το σινεμά πολλές φορές είναι εξαιρετικά απλό. Ή για την ακρίβεια μπορεί να το κάνουν να φαίνεται έτσι, άτομα που έχουν μεράκι και εστιάζουν απόλυτα στο υλικό τους, χωρίς να καταφεύγουν σε ηθικολογίες και υπερβολές. Πιο απλά δεν γίνονται μερικά πράγματα και ο Payne, αν και πολλές φορές δεν καταφέρνει να κάνει ταινίες από το πολύ πάνω ράφι, είναι πάντοτε σταθερός και αξιόπιστος υιοθετώντας ένα δικό του στυλ.
Το Nebraska είναι έ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss