Η Disney έκανε το deal του αιώνα, αγοράζοντας την 20th Century Fox

Η Disney στήν ιστορικότερη συγχώνευση απο γέννησης του Hollywood, απόκτησε τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο της 20th Century Fox σε μια συμφωνία ορόσημο αξίας άνω των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία καλύπτει τα κινηματογραφικά στούντιο της 20th Century Fox, το κλάδο 20th Century Fox Television, τα καλωδιακά δίκτυα που ανήκουν στην Fox (συμπεριλαμβανομένων των FX και National Geographic) και τα μερίδια της εταιρείας σε διεθνή δίκτυα όπως το Star TV και το Sky. Η Disney θα κερδίσει επίσης τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της streaming υπηρεσίας Hulu, με ένα ποσοστό 60%.

Με την συμφωνία αυτή η Fox προσπαθεί να ρίξει το βάρος στα τμήματα ψυχαγωγίας της, προκειμένου να επικεντρωθεί στις πολύ πιο επικερδείς ειδησεογραφικές και αθλητικές πλευρές της επιχείρησής της. Ως εκ τούτου, η εταιρεία διατηρεί τον έλεγχο του δικτύου μετάδοσης Fox, της Fox Sports και των εταιρειών Fox News και Fox Business.

Ως μέρος της συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney Bob Iger επεκτείνει το χρόνο του ως CEO της εταιρίας Walt Disney μέχρι το 2021, αν και δεν έχει ανακοινωθεί για το ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχός του όταν θα αποχωρήσει σε τέσσερα χρόνια. Ο Iger είχε αρχικά προγραμματίσει να φύγει το 2019 πριν γίνει η συμφωνία.

Η αγορά αρχικά ήταν να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά οι συνομιλίες σταμάτησαν. Το Wall Street Journal ανέφερε ότι οι συζητήσεις άρχισαν ξανά στις αρχές Δεκεμβρίου και με δεύτερο διεκδικητή, την εταιρεία Comcast, η οποία θεωρήθηκε σε κάποιο σημείο ως υποψήφιος για τα δικαιώματα, αλλά τελικά αποσύρθηκε.

Μαζί με τις διάφορες εταιρίες παραγωγής και τα δίκτυα διανομής, η Disney αναλαμβάνει επίσης την ιδιοκτησία του τεράστιου καταλόγου της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι οι χαρακτήρες, όπως οι X-Men και Fantastic Four, επανέρχονται τώρα υπό την εποπτεία των Marvel Studios – ένα status quo που η Disney σημειώνει στο δελτίο τύπου, επιτρέποντας στην εταιρεία να “δημιουργήσει πλουσιότερους, πιο πολύπλοκους κόσμους αλληλοσυνδεόμενων χαρακτήρων και ιστοριών”. Ή, με άλλα λόγια, ανοίγει την πόρτα για χαρακτήρες όπως οι Wolverine και Deadpool να διασχίσουν το Marvel Cinematic Universe.

Η εξαγορά της Fox σημαίνει επίσης ότι η Disney ελέγχει επιτέλους τα δικαιώματα για την αρχική ταινία Star Wars (γνωστή και ως Star Wars Episode IV: A New Hope ), την οποία η Fox είχε στο παρελθόν πλήρη δικαιώματα διανομής (για πάντα), μαζί με τα δικαιώματα διανομής των Επεισοδίων ΙΙ έως IV (τα οποία αρχικά ήταν να επανέλθουν στη Disney το 2020).

Επίσης η Disney – η οποία επιθυμεί να ανοίξει τη δική της υπηρεσία streaming – έχει τώρα έναν ακόμα μεγαλύτερο κατάλογο ταινιών και τηλεοπτικών σειρών που θα μπορεί να προσφέρει αποκλειστικά στην υπηρεσία της, με franchises που περιλαμβάνουν τη σειρά ταινιών Avatar (όπως και το θεματικό πάρκο Pandora), Alien, Ice Age και Planet of the Apes, όπως και τις μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες Simpsons, Buffy the Vampire Slayer, Futurama, Firefly και The X-Files, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, τα οποία θα είναι ένα τεράστιο όφελος για την επερχόμενη υπηρεσία της Disney.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss