Οριστικό τέλος ο Mickey & η Minnie από την Disney!

Δύο από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έγιναν public domain την 1η Ιανουαρίου, αυτό σημαίνει ότι όποιος δημιουργούς θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις πρωτότυπες εκδοχές του Mickey και της  Minnie Mouse για να δημιουργήσουν νέα έργα ή να τους προσθέσει σε κάποιο άλλο έργο όπως το έργος Pirates of Carribean, ή στο Εγώ, ο Απαισιότατος  ή όπου επιθυμεί. 

Η πρωτη και βωβή εκδοχή της ταινίας “Steamboat Willie” (κυκλοφόρησε το 1928 και σκηνοθετήθηκε από τον Walt Disney) έγινε και αυτή public domain’ την 1η Ιανουαρίου και, μαζί της, οι αρχικές εκδοχές της Minnie και του Mickey Mouse. Η λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων θα επιτρέψει για πρώτη φορά στους σκιτσογράφους, κινηματογραφιστές, συγγραφείς και όποιον άλλον θέλει να  χρησιμοποιήσει τους χαρακτήρες. 

Άλλα έργα που θα έχουν την ίδια τύχη είναι το “Lady Chatterley’s Lover” του D. H. Lawrence, το “Orlando” της Virginia Woolf, το “The Mystery of the Blue Train” της Agatha Christie και το “House at Pooh Corner”, από το βιβλίο Winnie-the-Pooh. Ο Mickey και η Minnie έρχονται να προστεθούν σε έναν σχετικά μακρύ κατάλογο χαρακτήρων που χρησιμοποιούνται από τη Disney και είναι πλέον κοινό κτήμα, όπως Peter Pan, The Little Mermaid, Snow White and Cinderella, οι οποίοι ήταν τα θέματα κλασικών έργων συγγραφέων πριν η Disney επανασχεδιάσει τις ιστορίες τους στον κινηματογράφο.

Οι δύο χαρακτήρες επρόκειτο αρχικά να περάσουν στη δημόσια σφαίρα το 1984, αλλά ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων του 1976 που θέσπισε το Κογκρέσο επέκτεινε τους όρους όλων αυτών των πνευματικών δικαιωμάτων στα 75 χρόνια, με αποτέλεσμα η λήξη του “Steamboat Willie” να φτάσει στο 2004.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss