Μυστηριώδης ασθένεια μολύνει τα σκυλιά στις ΗΠΑ – Τα συμπτώματα που προκαλεί

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) μολύνει τα σκυλιά μια νέα ασθένεια, η οποία έχει επιφέρει τον θάνατο σε δεκάδες από αυτά. Η ασθένεια, που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα των σκυλιών, μπορεί να οφείλεται σε έναν νέο τύπο βακτηριακής λοίμωξης, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Η νέα αυτή ασθένεια των σκυλιών μπορεί εύκολα να πολεμήσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι βήχας, που μπορεί να διαρκέσει για μέρες, υγρά μάτια και φτέρνισμα.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αξιολάτρευτος, βάθος πεδίου, βλέπω Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Σύμφωνα με το NBC, ερευνητές του Εργαστηρίου Κτηνιατρικής Διάγνωσης του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ και του Κέντρου Μελετών Γονιδιώματος Hubbard ανέφεραν πως ίσως έχουν εντοπίσει έναν παθογόνο μικροοργανισμό που προσβάλλει διάφορες ράτσες σκύλων των Αμερικανών.

Μέσω της γενετικής αλληλουχίας δειγμάτων από 30 σκύλους από το Νιου Χάμσαϊρ, που μολύνθηκαν πέρυσι και στη συνέχεια από 40 σκυλιά από το Ρόουντ Άιλαντ και τη Μασαχουσέτη,που αρρώστησαν φέτος, οι ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν ένα άγνωστο -μέχρι πρότινος- μικρόβιο.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με malinois, αξιολάτρευτος, γερμανικός ποιμενικός Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Ο Dr. David Needle, επικεφαλής του τμήματος παθολογίας στο College of Life Sciences and Agriculture του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ, δήλωσε πως «τα παθογόνα είναι περίεργα βακτήρια. Είναι μικρότερα από ένα κανονικό βακτήριο ως προς το μέγεθος και ως προς το μέγεθος του γονιδιώματός τους. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα περίεργο βακτήριο που μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί και να ερευνηθεί».

Το μικρόβιο αυτό «είναι καινούργιο ως πιθανή αιτία ασθένειας, αλλά είναι πιθανό να είναι -ή να έχει εξελιχθεί από- ένα συστατικό του μικροβιώματος του σκύλου», είπε ο ίδιος.

Τόσο οι σκύλοι όσο και οι άνθρωποι έχουν πολλούς τύπους αβλαβών βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που ζουν μέσα και έξω από το σώμα. Παραδείγματος χάρη, στο έντερο πιστεύεται ότι βοηθούν στην πέψη.

Ωστόσο, μετά από επίπονη έρευνα το βακτήριο φαίνεται πως ανακαλύφθηκε. «Αφού η αρχική αλληλουχία έδειξε ότι δεν υπήρχαν γνωστά ιογενή, βακτηριακά ή μυκητιασικά παθογόνα, η χρονοβόρα και επίμονη εργασία του μεταπτυχιακού φοιτητή Lawrence Gordon έδειξε ότι 21 από τα αρχικά 30 δείγματα από το Νιου Χάμσαϊρ είχαν κάποιο γενετικό υλικό από ένα άτυπο βακτηριακό είδος», δήλωσε ο Needle.

Η ομάδα του πανεπιστημίου μοιράστηκε τα αποτελέσματά της με τους κτηνιάτρους πριν από τη δημοσίευση ενός ερευνητικού άρθρου, ελπίζοντας ότι θα τους δώσουν περαιτέρω πληροφορίες, καθώς αντιμετωπίζουν πολλά κρούσματα αυτής της αρρώστιας, είπε ο ίδιος.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αξιολάτρευτος, αστεία ταπετσαρία, αστείο φόντο Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι αν το ίδιο μικρόβιο προσβάλλει όλα τα άρρωστα σκυλιά γύρω από τις ΗΠΑ. Άλλοι ακόμα αναρωτιούνται αν πρόκειται για βακτηριακό ή για ιογενές παθογόνο. Σε αυτό που συμφωνούν όλοι, είναι πως πρόκειται για ένα μικρόβιο που δεν έχουν αντικρίσει ξανά.

Το Νιου Χάμσαϊρ είναι μία από τις πολιτείες που έχουν αναφέρει περιπτώσεις αναπνευστικής λοίμωξης σε σκύλους. Μάλιστα, η εκπρόσωπος Andrea Cantu-Schomus του Τμήματος Γεωργίας στο Όρεγκον έχει λάβει περισσότερες από 200 αναφορές κρουσμάτων από κτηνιάτρους σε όλη την πολιτεία από τις αρχές Αυγούστου.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με γλυκούλι, ζώα, θηλαστικό Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Άλλες πολιτείες είναι οι:

  • Κολοράντο
  • Καλιφόρνια
  • Ιντιάνα
  • Ιλινόις
  • Ουάσινγκτον
  • Αϊντάχο
  • Τζόρτζια
  • Φλόριντα

Εξαιτίας του ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ για την ασθένεια, αλλά και επειδή εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη των σκύλων, είναι ακόμα άγνωστο το πόσα σκυλιά έχουν όντως μολυνθεί από αυτή. Στο Όρεγκον, εκατοντάδες σκυλιά έχουν αναφερθεί πως πάσχουν από αυτά τα συμπτώματα.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με βράχια, ζώο, λίμνη Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Σύμφωνα με την Cantu-Schomus, οι ασθένειες των σκύλων αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό με τρεις τρόπους:

  • Ως φλεγμονή στο λαιμό και τους πνεύμονες, η οποία ανταποκρίνεται ελάχιστα ή καθόλου στα αντιβιοτικά.
  • Ως χρόνια πνευμονία που ανταποκρίνεται ελάχιστα ή καθόλου στα αντιβιοτικά.
  • Ως οξεία πνευμονία που γίνεται γρήγορα σοβαρή και συχνά οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια ή πιθανώς σε θάνατο σε μόλις 24 έως 36 ώρες.

Εάν ένας σκύλος έχει ασταμάτητο βήχα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, συνιστάται ο ιδιοκτήτης να επικοινωνήσει με έναν κτηνίατρο. Ενώ τα αναπνευστικά συμπτώματα μοιάζουν με ιογενή νόσο, οι εξετάσεις ήταν αρνητικές για ιό, δήλωσε η Cantu-Schomus.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με labrador, ζώα, ζώο Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί συνιστούν στους ιδιοκτήτες σκύλων να κρατούν τα κατοικίδιά τους μακριά από περιοχές, όπως πάρκα σκύλων, όπου η μόλυνση μπορεί να είναι πιο πιθανή λόγω του συνωστισμού και της στενής επαφής. «Όταν συγκεντρώνεις πολλά ζώα μαζί, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσεις μια μολυσματική ασθένεια από άλλα σκυλιά», δήλωσε ο Dr. Kurt Williams, διευθυντής του Oregon Veterinary Diagnostic Lab στο Oregon State University.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με cocker-spaniel, αξιολάτρευτος, γλυκούλι Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Παρ’ όλα αυτά, είπε, υπάρχουν ορισμένες εγκαταστάσεις όπου είναι λιγότερο πιθανό να υπάρξει πρόβλημα, λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι σχεδιασμένες. «Λέω στους ανθρώπους να συνεργάζονται στενά με τον κτηνίατρό τους», δήλωσε ο Williams. «Και να βεβαιωθούν ότι ο σκύλος τους έχει κάνει όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, ιδίως εκείνα για τις αναπνευστικές ασθένειες που γνωρίζουμε».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss