Ειδήσεις

Κλειστό το αεροδρόμιο του Μπαλί λόγω του ηφαιστείου στο όρος Αγκούνγκ

Οι αρχές της Ινδονησίας αποφάσισαν σήμερα να παρατείνουν τη διακοπή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου στο Μπαλί, εξαιτίας των φόβων ότι θα σημειωθεί ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ.

Το αεροδρόμιο Νγκούρα Χράι θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Ειδικοί τονίζουν ότι οι αεροδιάδρομοι που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη που αποπροσγειώνονται σε αυτό έχουν «καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα», κάτι ιδιαίτερα «επικίνδυνο για τις πτήσεις», εξήγησε το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 07:00 (02:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη 29η Νοεμβρίου. Δέκα αεροδρόμια προετοιμάζονται για την υποδοχή των πτήσεων που θα εκτραπούν, ανάμεσά τους κάποια σε γειτονικές επαρχίες.

Τη Δευτέρα, οι αρχές έδωσαν εντολή σε 100.000 πολίτες που ζουν κοντά στο ηφαίστειο να απομακρυνθούν αμέσως προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας «άμεσα επικείμενης» πρώτης μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης στο όρος Αγκούνγκ έπειτα από 54 χρόνια. Επιβλήθηκε ζώνη αποκλεισμού διαμέτρου 8-10 χιλιομέτρων γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου.

Η προηγούμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους. Ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι εάν σημειωθεί μια παρόμοιας ισχύος έκρηξη, ενδέχεται να εκτοξευθούν πέτρες μεγέθους ανθρώπινης γροθιάς και ηφαιστειακά αέρια σε ύψος ακόμη και 8 χιλιομέτρων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Firdia Lisnawati

Loading...

Related Articles