Ελληνικό MeToo: Η νέα πλατφόρμα για καταγγελίες

Το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην ελληνική Βουλή με θέμα το ελληνικό MeToo και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Στη συζήτηση αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο ποινικό κώδικα για «πιο ισχυρές τιμωρίες για να προλάβουμε τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας στο μέλλον».

Υπό το βάρος των καταγγελιών στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, επισπεύσθηκε η δημιουργία μιας νέας διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις κακοποιήσεις. Πρόκειται για το metoogreece.gr, όπου οι καταγγελίες θα γίνονται μέσω chat.

«Το metoogreece.gr είναι ένα εργαλείο της Πολιτείας στη διάθεση όλων των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους. Σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον καθένα και την καθεμία να αντιδράσει σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης. Από σήμερα, μπορεί να σε βοηθήσει να σπάσεις τη σιωπή! Εάν χρειάζεσαι βοήθεια υπάρχουν άνθρωποι εδώ για εσένα!», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ελληνικού MeToo.

Παράλληλα, θεσπίζεται ένα νέο μητρώο για όσους εργάζονται με παιδιά και εφήβους (σε δομές, κατασκηνώσεις κτλ) σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Με αφορμή το ελληνικό MeToo θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής για παράδειγμα προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αλλάζει ο ποινικός κώδικας και οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας γίνονται πιο αυστηρές. Συγκεκριμένα, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή του θύματος με νέα ηλικιακά όρια.

Τέλος, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής αγωγής, το οποίο είχε εφαρμοστεί πιλοτικά φέτος, «γιατί ο σεβασμός όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα πρέπει να διδάσκεται από νωρίς», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα ζευγάρι υπέροχα χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο!

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss