Στρασβούργο: Ο αιματοβαμμένος κατάλογος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία

Με τη χθεσινή επίθεση στο Στρασβούργο η Γαλλία βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο ισλαμιστών τρομοκρατών. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης είναι τέσσερις νεκροί ενώ η χώρα βρίσκεται και πάλι σε κόκκινο συναγερμό για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Από το 2012, μια σειρά φονικών επιθέσεων έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία από τζιχαντιστές τρομοκράτες – για τις περισσότερες ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

2018

– 12η Μαΐου: Ένας 20χρονος Γάλλος πολίτης, γεννημένος στην Τσετσενία επιτίθεται με μαχαίρι εναντίον διερχομένων στη συνοικία Οπερά, στην καρδιά του Παρισιού, κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Σκοτώνει έναν άνθρωπο και τραυματίζει άλλους τέσσερις, πριν πέσει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

– 23η Μαρτίου: Γάλλος μαροκινής καταγωγής κλέβει αυτοκίνητο στην Καρκασόν (νότια) σκοτώνοντας τον επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό σοβαρά με πυροβόλο όπλο. Λίγο αργότερα, ανοίγει πυρ εναντίον τεσσάρων αστυνομικών και τραυματίζει έναν. Κατόπιν εισβάλλει σε σούπερ-μάρκετ στην πόλη Τρεμπ, κραυγάζει «Αλλάχου Άκμπαρ», σκοτώνει τον κρεοπώλη κι έναν πελάτη. Ένας αντισυνταγματάρχης της χωροφυλακής, ο Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος προσφέρεται να γίνει ο ίδιος όμηρος για να απελευθερωθεί μια γυναίκα, τραυματίζεται θανάσιμα λίγο πριν γίνει επίθεση των ειδικών δυνάμεων. Ο τζιχαντιστής σκοτώνεται στην επιχείρηση της ειδικής Μονάδας Επέμβασης της Γαλλικής Χωροφυλακής (Groupe d’intervention de la Gendarmerie nationale (GIGN), κατά την οποία τραυματίζονται δύο στελέχη της. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει το ΙΚ.

2017

– 1η Οκτωβρίου: 29χρονος Τυνήσιος σκοτώνει δύο νέες μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν Σαρλ της Μασσαλίας, κραυγάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», πριν πέσει νεκρός από σφαίρες ανδρών του στρατού που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει το ΙΚ.

– 20ή Απριλίου: Αστυνομικός τραυματίζεται θανάσιμα από σφαίρα και δύο συνάδελφοί του τραυματίζονται στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι από έναν 39χρονο, παλιό, σεσημασμένο κακοποιό, ο οποίος κατόπιν σκοτώνεται από πυρά συναδέλφων τους. Την ευθύνη για την ενέργεια αναλαμβάνει το ΙΚ.

2016

– 26η Ιουλίου: ο πατήρ Ζακ Αμέλ, ιερέας του Σεν-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ (βορειοδυτική Γαλλία), σφαγιάζεται μέσα στην εκκλησία του από δύο τζιχαντιστές, οι οποίοι σκοτώνονται κατόπιν από αστυνομικούς. Την ευθύνη αναλαμβάνει το ΙΚ.

– 14η Ιουλίου: Τυνήσιος 31 ετών, στο τιμόνι ενός φορτηγού, το ρίχνει πάνω στο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει το σόου πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια, στην Κυανή Ακτή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 86 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 400. Πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών. Την ευθύνη αναλαμβάνει το ΙΚ.

– 13η Ιουνίου: Αστυνομικός στην Μανιανβίλ, κοντά στο Παρίσι, και η σύντροφός του δολοφονούνται μέσα στο σπίτι τους από 25χρονο τζιχαντιστή. Ο δράστης, ο οποίος αναλαμβάνει μέσω Twitter και Facebook την ευθύνη για την ενέργεια εξ ονόματος του ΙΚ, σκοτώνεται από την ειδική μονάδα Έρευνας, Συνδρομής, Επέμβασης, Αποτροπής (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion, ή RAID, της γαλλικής αστυνομίας.

2015

– 13η Νοεμβρίου: Η Γαλλία συγκλονίζεται από τις χειρότερες επιθέσεις στην ιστορία της. Εννέα τζιχαντιστές σκοτώνουν πάνω από 130 ανθρώπους και τραυματίζουν άλλους 350 και πλέον στο Παρίσι, κυρίως στον συναυλιακό χώρο Bataclan (90 νεκροί), στις αυλές πολλών μπαρ και εστιατορίων (39 νεκροί) αλλά και στο Σταντ ντε Φρανς (ένας νεκρός). Το ΙΚ αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση που διέπραξαν τζιχαντιστές που επέστρεψαν από τη Συρία.

-26η Ιουνίου: Ένας άνδρας σκοτώνει και αποκεφαλίζει τον εργοδότη του στο Σασιέ (κεντροανατολική Γαλλία) και κατόπιν, ανεμίζοντας ισλαμιστικά λάβαρα, προσπαθεί να ανατινάξει το εργοστάσιο Air Products. Συλλαμβάνεται.

– 19η Απριλίου: Αλγερινός φοιτητής συλλαμβάνεται στο Παρίσι καθώς τον βαρύνουν υποψίες για τον φόνο μιας γυναίκας και τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον εκκλησίας στη Βιγζουίφ, παρισινό προάστιο. Είχε στην κατοχή του πολεμικά όπλα και ήταν γνωστός στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες που τον χαρακτήριζαν ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.

– 7η-9η Ιανουαρίου:

Τα αδέλφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί σκοτώνουν 12 ανθρώπους την 7η Ιανουαρίου στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι. Έπειτα από δύο ημέρες καταδίωξης, σκοτώνονται από πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Την 8η Ιανουαρίου, ο Αμεντί Κουλιμπαλί σκοτώνει μια αστυνομικίνα στο Μονρούζ, νότια του Παρισιού. Την 9η Ιανουαρίου, παίρνει ομήρους πελάτες και υπαλλήλους εβραϊκού πολυκαταστήματος και σκοτώνει τέσσερις από αυτούς όλους τους εβραίους. Πέφτει νεκρός από τα πυρά της γαλλικής αστυνομίας.

Την ευθύνη για την επίθεση των αδελφών Κουασί αναλαμβάνει η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ). Την ευθύνη για τις ενέργειες του Κουλιμπαλί αναλαμβάνει το ΙΚ.

2012

– Μάρτιος:

Την 11η και τη 15η του μήνα, ο Μοαμέντ Μερά σκοτώνει τρεις στρατιωτικούς στην Τουλούζη και στο Μοντομπάν (νότια). Κατόπιν, την 19η Μαρτίου, σκοτώνει τρία παιδιά και έναν εκπαιδευτικό σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη. Πέφτει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών την 22α Μαρτίου, έπειτα από πολιορκία 32 ωρών στο διαμέρισμά του, κατά τη διάρκεια της οποίας περιγράφει τον εαυτό του ως «μαχητή της αλ Κάιντα».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss